fbpx
Kako ohranjati "delovno kondicijo"?

| Aktualno

Kako ohranjati »delovno kondicijo«?
Dokler ne diplomiramo, se niti ne sprašujemo, kakšno bo naše življenje po diplomi, saj nas čaka velik in zahteven mejnik, ki od nas zahteva vso energijo in intelektualni potencial. Olajšanje po zaključku tega zahtevnega projekta pa ne traja prav dolgo, saj naš šele sedaj čaka zares pravi – življenjski izziv: kako vstopiti na trg dela. Toda, kako ohranjati »kondicijo«, če se to ne zgodi kar takoj.

Pošiljanje prošenj je osnova
Ne samo zato, da nas to morda pripelje do zaposlitve, pač pa tudi za to, da zberemo in se zavemo svojih kompetenc in sposobnosti. Če še nimamo vsega neformalno pridobljenega znanja potrjenega, nam zelo pogaga indeks Nefiks, v katerega lahko vpisujemo tudi za nazaj, delodajalci pa cenijo izkušnje, zlasti, če so potrjene s strani relevantne osebe.
Zaposlitveni »fitnes«
Tako, kot moramo, če želimo ohranjati kondicijo in mišično maso, redno hoditi v fitnes (ali izvajati kakšno drugo športno aktivnost), tako moramo, če želimo vstopiti na trg dela, z njim redno ostajati v stikih! Tudi iskanje zaposlitve je – zaposlitev. Čas si smiselno organizirajmo tako, da ga imamo nekaj za pisanje prošenj in nekaj za srečevanja s potencialnimi delodajalci.
Dan za dnem
Pomembno je, da imamo vsak dan kakšno aktivnost, ki viša naš zaposlitveni potencial. Prvi dan, ko smo obsedeli na kavču doma, je najbolj kritičen – s tem moramo takoj prekiniti, saj je lahko sicer kavč preveč mamljiva opcija. Če smo aktivni in ves čas prisotni je verjetnost, da bomo našli priliko, veliko višja.

young woman 1646661 640 opt

 

 

 

 

Kam sploh lahko grem?
Najprej si najdi redno prostovoljno delo, pri katerem najmanj enkrat na teden krepiš kompetence, ki jih boš potreboval pri svojem delu. Slovenska filantropija ima seznam organizacij, ki iščejo prostovoljce – med njimi zagotovo najdeš nekaj zase, saj niso vse opcije zgolj karitativne. Nato obišči vse zaposlitvene dogodke v širši okolici, vključno z dnevi odprtih vrat podjetij in organizacij in ne pozabi vedno imeti s seboj CV-ja.

eye 15699 640 opt
Kaj bi bil, če bi bil
Ne ustraši se izziva podjetništva in si dovoli razmišljati o tem, kaj bi počel, če bi bil podjetnik. Udeleži se tudi start up vikenda, četudi to ni zate, morda s tvojo idejo lahko uspe kdo drug, tebe pa zaposli. Najverjetneje se to ne bo zgodilo, vendar boš tako razširil obzorja in se naučil, kako se »služi denar«, kar je zagotovo pomembna kompetenca, ki bo všeč vsakemu delodajalcu.
Hobiji postajajo še pomembnejši
Glede na to, da je to čas iskanja, nikar ne zanemari potenciala, ki ga prinašajo hobiji – končno imaš čas, uporabi ga tako, da skozi hobije še bolj izpiliš svoje kompetence in se pri tem družiš z ljudmi, ki te lahko dodatno motivirajo. Tudi pevci v pevskem zboru imajo poznanstva – ne izpusti priložnosti, da te tvoja socialna mreža hvali sama.
Skupaj lahko dosežemo več
Razne oblike iskanja zaposlitve v klubih, z mentorjem so lahko zelo uspešni. Pri ljudeh, ki so se jih udeležili se pozanimaj, kako se je zdelo njim, in se prijavi tudi ti. V slogi je moč, posebno takrat, ko ti samemu že malenkost popušča motivacija.
Stopaj iz cone ugodja
In se prijavljaj na natečaje, izzive podjetij in organizacij, preko mladinskih organizacij se udeleži brezplačnih enotedenskih neformalnih izobraževanj v tujini, preizkusi se v kuharskih tekmovanjih, odpravi se na prostovoljno delo v tujino … morda naletiš tudi na kakšno slabo izkušnjo, a če jo znaš sprejeti kot učno priložnost, je lahko prav to tisto, kar bo nekoč odločilno vplivalo na to, da dobiš zaposlitev.
Imaš motivacijo, pridi k nam!

Če še vedno ne veš kam, pa si motiviran, pridi k nam na Zavod Nefiks. Skupaj bomo poiskali najbolj optimalno obliko prostovoljnega dela, ki bo doprinesla tako tebi, kot tudi nam. Skupaj smo razvili že veliko uspešnih zgodb, naj bo tudi tvoja ena izmed njih!

Želim postati Nefiks tutor!
 Prijave TU!


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00