fbpx
Kako kot organizacija pridobite nove prostovoljce?

| Aktualno

Z začetkom šolskega leta mnoge organizacije v svoje vrste povabijo nove prostovoljce. Slovenska filantropija je za vas pripravila informacije o načinih pridobivanja in zbiranja prostovoljcev. Za iskanje prostovoljcev lahko med drugim izkoristite možnost objav na spletni strani www.prostovoljstvo.org. Spletna stran ima približno 7.500 obiskov na mesec oziroma več kot 5000 posameznikov/potencialnih prostovoljcev, ki mogoče iščejo prav vašo organizacijo. 


Filantropija 2NAČRT ZBIRANJA PROSTOVOLJCEV

Ljudje, ki bi želeli z vašo organizacije sodelovati kot prostovoljci, se ji lahko pridružijo na različne načine. Preden začnete z zbiranjem, je priporočjivo, da v organizaciji:

· zapišete vizijo, cilje in aktivnosti organizacije, na način, da so razumljive tudi tistim, ki se z organizacije srečujejo prvič,

· razmislite, kakšne prostovoljce potrebujete, in izdelajte njihov profil (znanja in izkušnje, osebnostne lastnosti in fizične zmožnosti);

· zagotovite potrebna sredstva za zbiranje prostovoljcev, v kolikor boste tiskali letake, oglaševali v medijih ...;

· izdelajte načrt zbiranja (pripravite časovno opredeljen načrt, ki upošteva tudi druge javne dogodke, ki jih je mogoče izkoristiti za akcijo);

· informirajte vse sodelavce o zbiranju prostovoljcev, saj ne boste delovali resno, če se bo na klic prostovoljca oglasil eden izmed sodelavcev in odslovil prostovoljca, češ, da jih vi v tem trenutku ne potrebujete.

Nekaj namigov za pripravo oglasov letakov in drugih materialov:

- Kratek opis prostovoljskega dela.

- Znanja, izkušnje, osebnostne lastnosti, ki se pričakujejo od prostovoljcev.

- Kraj opravljanja prostovoljskega dela.

- Predviden casovni obseg opravljanja prostovoljskega dela (npr. 4 ure tedensko).

- Kakšna fotografija - saj veste, dobra slika pove več kot 1000 besed.

- Kompetence, izkušnje ali znanja, ki jih prostovoljec pridobi ob delu.

- Izjava kakšnega že aktivnega prostovoljca o tem, kaj mu prostovoljsko delo pomeni.

- V kolikor prostovoljec dela z ljudmi, pa izjava enega izmed prejemnikov pomoči o tem, kaj mu prinaša takšna prostovoljska pomoč.KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00