fbpx
Utaja davkov znižuje ocene države

| 50 odtenkov sive ekonomije

Države, ki beležijo visok delež davčnih utaj, so ponavadi podvržene višjim obrestnim meram, kar je povezano tudi z večjo oceno tveganja pri najemih kreditov posamezne države.
Nova raziskava je raziskovala vlogo sive ekonomije v 64 državah v času ekonomske krize. Osredotoča se predvsem na vpliv neformalne ekonomije, utaje davkov, na kreditni položaj države.
 
Pokazalo se je, da ima utaja davkov negativne učinke na kreditno oceno države in stroške kreditiranja ne glede na gospodarsko razvitost posamezne države.
 
tax consultant 1515096 640Obrestne mere po državah
Države, kot so Švica, ZDA, Luksemburg, Avstrija in Japonska, beležijo najnižjo stopnjo sive ekonomije (med 8 in 11 odstotki BDP-ja). Te država imajo tudi nižje stroške kreditiranja (pod 4 odstotki). V državah, kot so Panama, Peru, Urugvaj, Honduras in Šri Lanka, kjer je kar polovica gospodarstva v območju sive ekonomije, pa imajo precej višje stroške kreditiranja (med 7 in 10 odstotki). Velika Britanija pa beleži sivo ekonomijo v višini 12,4 % BDP-ja, njena obrestna mera pa znaša 4,5 %.
 
Kaže se tudi velika razlika med razvitimi državami. Države OECD z najvišjim deležem sive ekonomije so Grčija (26,86 %), Italija (26,96 %), Portugalska (23,12 %) in Španija (22,38 %), te so se soočale tudi z največjimi težavami v času krize.
 
Avtorji raziskave menijo, da bi zmanjšanje obsega davčnih utaj verjetno sprostilo tudi kreditno tveganje in stroške najemov posojil. Študija je pomemba tudi zato, ker jasno pokaže vpliv sive ekonomije na gospodarsko aktivnost in rast.

Vir: PHYS.ORG

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije

 


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00