fbpx
Slamnata podjetja za izogibanje davkom

| 50 odtenkov sive ekonomije

Namen slamnatih podjetij je po navadi izogibanje plačilu davkov in s tem povečanje dobička pravega lastnika.
 
Slamnata podjetja nimajo fizične prisotnosti v državi, kjer so registrirani. Torej nimajo uslužbencev ali kakršnekoli komercialne aktivnosti v državi, kjer je podjetje registrirano. Tashops 1026420 640 podjetja se velikokrat ustanavljajo v davčnih oaza ali "tajnih jurisdikcijah", saj je njihov namen, da ščitijo lastnika pred davki, razkritjem ali obojim.
 
Med slamnata podjetja štejemo tudi mnoga mednarodna poslovna podjetja, osebna investicijska podjetja navidezne družbe ali podjetja, ki imajo le poštni nabiralnik.
 
Skrivanje kriminalnih dejanj?
Pogosto se slamnata podjetja uporabljajo tudi za pranje denarja, financiranje terorizma in druge kriminalne aktivnosti. Kot je pokazala raziskava Svetovne banke, je bilo v vseh 213 največjih korupcijskih afer med letoma 1970 in 2010 vpleteno slamnato podjetje.
 
Kako preprečiti kriminalne aktivnosti slamnatih podjetij?
Če bi države vzpostavile obvezne javne registre, ki bi razkrivali dejansko lastništvo podjetij, bi bilo lažje sledenje nepošteno pridobljenim koristim podjetij. Takšni registri bi tudi odvračale podjetja od okoriščanja z izkupički korupcije in kriminala.

Vir: Povzeto po Transparency international

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00