fbpx
Kako izračunati sivo ekonomijo

| 50 odtenkov sive ekonomije

Pomembna avtoriteta na področju raziskovanja sive ekonomije, profesor dr. Friedrich Schneider, meni, da obstaja več načinov za izračun obsega sive ekonomije.

Dve metodi za izračun
Prva metoda za izračun sive ekonomije je raziskava med ljudmi. Če ljudem postavimo vprašanje, ali se počutijo krive, ker delajo v sivi ekonomiji, nam morda ne bodo odgovorili iskreno. site 1696713 640Nekateri bodo olepšali resnico, drugi prikazali bolj črno plat, kot je v resnici. Lahko pa s tem načinom dobimo precej natančne odgovore, na vprašanja o obsegu sive ekonomije in panogah, ki so temu bolj podvržena.

Druga metoda je analiza vzrokov za delo v sivi ekonomiji: visoki, davki, dodaten zaslužek, brezposelnost itd. Te vzroke je potrebno nato povezati tudi z indikatorji: npr. uporabo gotovinskega plačila. Tako lahko narediš makro oceno, kot to počne tudi prof. Schneider.

Slaba plat te metode je naslednja: v to makro oceno vračunaš tudi legalno kupljene dobrine, ki jih moraš odšteti, če želiš dobiti pravo oceno sive ekonomije.

Primer:
Obseg sive ekonomije v Veliki Britaniji je 9 odstotkov. Če odštejemo legalno kupljene dobrine, je dejanski obseg sive ekonomije 6 odstotkov. Morda se zdi malo, toda v bistvu gre za dodatnih 6 odstotkov BDP-ja za VB.

Vir: Euronews

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00