fbpx
Ukrepi proti sivi ekonomiji dvorezen meč

| 50 odtenkov sive ekonomije

V Indiji ocenjujejo delež sive ekonomije na okoli 20 odstotkov BDP-ja. Ta naj bi se sicer nekoliko zmanjšala v zadnjih letih, vendar je njen obseg še vedno večji kot celotno gospodarstvo Tajske ali Argentine.
 
Strožji ukrepi za boj proti sivi ekonomiji so imeli tudi nekaj nepričakovanih posledic. Indijci dajejo večjo prednost gotovini in vse bolj se izogibajo bančnemu poslovanju. To lahko privede tudi do upada rasti BDP-ja za leto 2016.rupees 587271 640
 
Siva ekonomija v Indiji se je na hitro razširila v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, od takrat se je počasi krčila in sedaj znaša okoli 20 odstotkov BDP-ja oziroma okoli 460 milijard dolarjev. Večina tega denarja je v fizični obliki v zlatu in nepremičninah. V tej obliki pa je zato, ker se takšno premoženje lažje kupi z neizsledljivim denarjem kot pa finančna sredstva (vlaganja). Podatki raziskave celo kažejo, da je kar 30 odstotkov indijskih nepremičnin financirano iz sive ekonomije.
 
Ukrepi z nepredvidljivimi posledicami
Zaradi strožjih ukrepov proti sivi ekonomiji je nakup zlata postal zelo otežen. Prav tako so se zmanjšale cene nepremičnin in povpraševanje po zlatu. So pa imeli ukrepi tudi neželjene posledice. Poslovanje v gotovini se je povečalo, povpraševanje po bančnih storitvah (depoziti, bančne kartice) pa zmanjšalo.

Vir: The Hindu

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00