fbpx
O sivi ekonomiji tudi v Piranu

| 50 odtenkov sive ekonomije

V sodelovanju z Mladinskim EPI centrom Piran smo za dijake 3. letnika GEPŠ Piran v sredo, 26. 10. 2016, in četrtek, 27. 10. 2016, izvedli delavnici 50 odtenkov sive ekonomije.

delavnica 50 odtenkov Piran1V dveh šolskih urah so dijaki rešili kviz na temo sive ekonomije, si ogledali kratke filme, preoblikovali slovenske pregovore tako, da govorijo o davkih, in delavnico zaključili z debato o tem, kaj siva ekonomija je in kako vpliva na njihova življenja.

Dijaki so pokazali zanimanje za temo o kateri se prej še niso veliko pogovarjali vendar pa je tudi za njih izjemno pomembna. Med debato so ugotovili, da lahko le z aktivnim državljanstvom zmanjšamo obseg sive ekonomije in izboljšamo svoj položaj v družbi. Jamranje o tem kako je svet nepravičen nam pri tem ne pomaga veliko.

Izkazali so se tudi v kreativnem izzivu preoblikovanja slovenskih pregovorov tako, da govorijo o sivi ekonomiji in z njo povezanimi pojmi. Njihove ideje si lahko preberete spodaj.

Imate tudi vi idejo? Posredujte nam jo na nefiks@nefiks.si ali objavite na Twitter-ju (#50odtenkovsiveekonomije).

Vas zanima katere filmčke smo si pogledali z dijaki?
Dostopni so tukaj:
O cesti –  https://www.youtube.com/watch?v=tLfC3UQJSts
O zdravstvu – https://www.youtube.com/watch?v=4QWyDHUcfIc

 

 

 

Slovenski pregovori v davčni preobleki piranskih gimnazijcev:

davek ne pade dales od drevesa davek na strehi

 

slabo gospodarjenje kjer drava lei tam davek pusti

drzave ne zida predsednik ampak drzavljani

 

header image 50 odtenkov

Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje “Vklopi razum – zahtevaj račun!’, katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00