fbpx
Delodajalci o zaposlovanju v 2017

| Aktualno

Zaposlovanje v letu 2017... V preteklem letu smo izvedli anketo med naključno izbranimi delodajalci v vseh regijah po Sloveniji. Po napovedih naj bi podjetja  v drugi polovici leta 2016 potrebovala približno 20.000 novih delavcev. Samo zaposlovanje pa naj se nebi ustavilo tudi v tem letu.

 


Skupno je anketo izpolnilo 88 podjetij, pretežno iz Osrednje slovenske regije in podjetja, ki delujejo po celotni Sloveniji. Od vseh delodajalcev je bilo največ takih, ki so prihajali iz mikro podjetij (do 10 zaposlenih) oz. velikih podjetij (preko 250 zaposlenih).

velikost podjetij
Podjetja, ki bodo po podatkih ankete največ zaposlovala pa prihajajo iz informacijske in komunikacijske dejavnosti oz. druge raznovrstne poslovne dejavnosti. Kar polovica anketiranih je napovedala, da bo v prihodnjem polletju zaposlovalo, četrtina vseh anketiranih pa bo zaposlovala celotno leto. Manj kot četrtina anketiranih zaposlovanja ne planira, razen v primeru, če se pojavi ustrezen kadar oz. se razvijejo tekoči projekti. Kar je še vedno odlična novica za iskalce zaposlitve, saj lahko čas, ko so brezposelni izkoristijo za izobraževanje in izpopolnjevanje, da sami postanejo ta ustrezni kader.


In kakšen kader si želijo delodajalci?
Anketirani so izrazili, da večinoma potrebujejo kader z visoko dodiplomsko izobrazbo, vendar pa izobrazba ni edini dejavnik, ki jih pri zaposlovanju zanima.  Izpostavili so predvsem praktična znanja in specifične zahteve, ki jih ponuja delovno mesto.

kader

Delodajalci pri kandidatih iščejo predvsem:
•    ustrezen odnos do dela,
•    spretnost za reševanje problemov,
•    komunikacijske veščine,
•    sposobnost skupinskega dela,
•    motivacijo,
•    sposobnost dela s strankami,
•    socialne veščine in smisel za delo z ljudmi
•    fleksibilnost,
•    željo po pridobivanju novega znanja.

Vprašani delodajalci so izrazili potrebo predvsem po PR in marketing strokovnjakih, komercialnih zastopnikih za prodajo in prodajalce.

pričakovanja


Kako pa je z oblikami življenjepisov?
Predvsem delodajalcem iz Osrednjeslovenske in Notranjsko-kraške regije je oblika CV-ja pomembna. Presenetljivo je večina še vedno izrazila naklonjenost za europass obliko, sledita ji enostranski CV oz. želijo le, da ima življenjepis neko strukturo. Najmanj pa so seveda naklonjeni večstranskim CV-jem oz. takim, ki so zapisani v obliki besedila z odstavki.

oblike cvja
Zaključek
S hitrim razvojem trga se povečuje tudi potreba delodajalcev, ki jih formalna izobrazba še ne nudi. Zato je nujno, da se kandidati sami izobražujejo in pridobivajo kompetence že v času študija in kasneje, ko iščejo zaposlitev. Te kompetence so potem pri delodajalcih zelo cenjene, ko kandidati iščejo (prvo) zaposlitev. Odgovori anketiranih delodajalcev kažejo, da najbolj cenijo pripravljenost in zainteresiranost za delo ter hitro učljivost kandidata. Zelo pomembna se jim zdita tudi lojalnost in poznavanje podjetja. Torej sama izobrazba zaradi velike konkurence ni več dovolj. Delodajalci pričakujejo tudi neformalno znanje in druge privzgojene lastnosti od kandidatov za zaposlitev.


Sedaj, ko ste opremili (še) s temi informacijami pa hitro v lov za novimi izzivi. Srečno!


Pripravila in zapisala: Anita Boljte


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00