fbpx
Kaj vse smo izvedeli na Dnevih NVO

| Aktualno

Dva dneva zanimivih gostov, pestrih vsebin, novih znanj in sproščenega vzdušja kljub resnim temam. Vse to je so letos ponujali Dnevi NVO. S primeri dobre prakse smo spoznali, zakaj je sodelovanje nevladnih organizacij pri načrtovanju in izvajanju politik na lokalni ravni pomembno in dobro.

DSC 5770 opt
Vključevanje javnosti na lokalni ravni
Za optimalne rezultate dosežene na lokalnem območju moramo dobro začrtati proces v katerem imamo konkretne in merljive cilje, kjer imamo na voljo čim širši spekter stališč (posebej deležnikov, ki v družbi po  nimajo močnega glasu), da zagotovimo ustrezno obveščanje, da analiziramo tveganja, da so odzivi transparentni, da spremljamo izvajanje procesa in ga vrednotimo. Sam proces vključevanja nam je lepo predstavila ga. Janja Jenc iz Urada za razvoj na Ministrstvu za javno upravo.

DSC 5785 opt


Pametni glas
… je eden izmed načinov, kako lahko javnost učinkovito vpliva na pripravo in odločanje o lokalnih politikah ter življenju v lokalni skupnosti. Na spletu, ki  je najlažji in najhitrejši način za komuniciranje, je sedaj na voljo tudi spletna aplikacija za spremljanje različnih pobud javnosti, kjer vsi dobijo glas, da sporočijo svoje pobude in potrebe. Aplikacija je na voljo na Pametniglas.nvo.si in nam jo je med drugim predstavil tudi g. Simon Delakorda.

DSC 5805 opt


Dobre prakse
V občini Ajdovščina se premiki v tej smeri že dogajajo, saj so z lanskim letom zaključili Participativni proračun, kjer so občani lahko sodelovali pri oblikovanju proračuna. S tem so v letošnjem letu pričeli z uresničevanjem 31 izbranih projektov, ki so bila pobuda občanov. S podobnim vključevanjem javnosti so v lanskem letu pričeli tudi v občini Nova Gorica, kjer so izvedli projekt z naslovom Dovolj za vse.

Pri projektu tem projektu aktivno sodeluje tudi Zavod Nefiks, saj je Alenka Blazinšek, strokovna vodja Zavoda Nefiks sodelovala pri idejni zasnovi in izvedbi projekta.

 

DSC 5832 opt

Moderiranje participativnega procesa - delavnica
Moderiranje je način s katerim lahko izboljšamo komunikacijo in kakovost dela v skupini. Skozi voden proces smo kot udeleženci delavnice dobili izkušnjo moderiranja in moderiranje spoznali v osnovnih potezah.  
Na samem začetku je zelo pomembno, da udeležence seznanimo z dogovorom sodelovanja oziroma jih povabimo, da ga ustvarimo skupaj z njimi. Dogovor, v katerem so zapisana pravila komunikacije (govori eden, pozorno poslušanje, povezovanje idej, konstruktivno prispevanje, itd.), omogoču varen prostor komunikacije, kjer se nihče ne počuti izključenega.

Z izbranimi metodami lahko omogočimo, da se sliši glas vsakega udeleženca. Metoda, katera nam je bila predstavljena je izhajala iz osebnega razmisleka do podeljevanja v paru, se nadaljevala z delom v skupini in se zaključila s skupinsko predstavitvijo in refleksijo skupinskega dela.
Ko imamo več deležnikov (več 10 ali več 100), lahko uprabimo metodo svetovne kavarne, kjer lahko posameznik v krogu manjšega omizja predstavi svoje mnenje.

DSC 5869 opt


Prepričati z argumenti - delavnica
Najpomembnejša dognanja, ki smo jih zagotovo potegnili iz delavnice Prepričati z argumenti pa so:
-    da je pomemben ne le prvi, vendar tudi vsak naslednji vtis,
-    da je pozornost potrebno pridobiti in jo tudi zadržati,
-    da so naše informacije konkretne in enostavno predstavljene,
-    da vedno pred tem naredimo raziskavo in se pripravimo.

Dejstvo je tudi, da komunikacija postaja čedalje bolj enostavna in kratka, pred pisano besedo pa prednjači slikovna oz. video komunikacija s čim manj besedila. Pri komuniciranju moramo biti vedno odgovorni (se izprašamo o etičnih in moralnih vidikih), delati dolgoročne ter izvedljive načrte, se organizirati in se sproti tudi meriti (koliko sredstev gre na deležnika). Pri ozaveščanju problema oz. našega projekta, pa ne pozabimo tudi na postavljanje ciljev za izboljšanje naše organizacije.

 

photo opt

Povzeli in zapisali: Anita Boljte, Nives Felić
Foto: arhiv Zavoda Nefiks (Nives F.)


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00