fbpx
Cesarjeva nova oblačila ali predsedniške volitve 2017

| Aktualno

Vredno je prebrati, če si mlad tako in drugače:
»Po mojem mnenju mora biti predsednik močna moralna in intelektualna osebnost. Iz vidika zunanje politike, mora Sloveniji dodati ugled, da bo delovala kot resna država s katero se lahko sodeluje. V Sloveniji pa glede na razdvojenost, da bi deloval povezovalno in krepil sodelovanje tako med drugače mislečimi kot različnimi generacijami. Ob enem pa naj obsodi in kritizira kar je potrebno predvsem v politiki, ter pohvali ko bo kaj dobrega. Imam pa željo, da bi veliko poudarka dal na gospodarstvo, ker bomo le tako imeli dobro plačane službe.« 

je na NEFIKS poletno vprašanje odgovoril Janez, star 25let.
Slovenija in njeni politični predstavniki so v polnih pripravah na predsedniške volitve 2017.

Spet se bo obljubljalo na veliko in delile se bodo bučke v gajbicah za dobro juho, ki pomiri vsak razdražen želodček. Za vsakogar se bo nekaj našlo, npr. morda izpopolnjena pokojninska reforma za upokojence, zvišala se bo minimalna plača na minimalno, mladim bodo obljubljene noro dobre službe (v izobilju), vsi najmlajši bodo lahko brezplačno malicali in vsi berači bodo lahko še naprej kraljevali na ulicah – njihovo »sprosjačeno« kraljestvo jim ne bo odvzeto. Programi bodo zapisani na velikih, barvnih plakatih in raja, ki se preganja za naziv predsednika se bo še dodatno okitila v najbolj prepričljive kreacije naprej naštudiranih političnih spevov. Z velikimi nasmeški nam bodo mahali s pedistala in nam obljubljali, da se bo, če izberemo prav njih, dim miru in sprememb, tokrat le pokadil v pravo smer.

Cesarjeva nova oblačila
Kaj pa mladi, kaj bodo storili za nas? Nas, ki smo bodoči podporniki in nosilci moderne družbe? A nam bodo ponudili kaj več od paradižnika, bučk in jajčevcev, ki nam jih bo, kakor hitro se bo na prestol povzpel nov junak, postregl s kislo juho, narejeno iz gnilih obljub?
»Novi predsednik bi moral biti mož beseda, prodoren, svobodomiseln in spoštovan. Moral bi predstavljati zgled mladim in državljanom (ne vem kje bi ga našli). Še vedno stavim na komediante.« Sara, 21 let.

Prostovoljci zavoda Nefiks so v soskladju z Mednarodnim dnevom mladih pripravili reportažo o tem, kakšnega predsednka si želijo in nanj naslovili svoja pričakovanja. Povabljeni so bili prav vsi kandidati, vendar pa so se do 10. 8. 2017 odzvali le Žiga Papež, Milan Jazbec in Damjan Murko.
Vsi imamo niti v rokah. Kakšna bo prihodnost mene, tebe, njega, njih… je odvisna od nas samih! Mi smo tisti, ki se moramo zjasniti kaj želimo, kaj pričakujemo in kaj zahtevamo. In če si želimo predsednika, ki mu bo mar za družbo in okolje v katerem živimo, potem je čas, da to tudi glasno in jasno izrazimo.
Zato vsi, ki imate volilno pravico, imate tudi dolžnost – do mene, do sebe – s službo ali brez #pojditevolit.

»Novi predsednik Slovenije bi moral biti vajen nastopanja kakor Damjan Murko, racionalen kakor Marjan Šarec in diplomatski kot Milan Jazbec. Ups, opisujem Boruta Pahorja…« Jernej, 19 let.

Mladi odgovarjajo, da vedo kaj si želijo v prihodnoti, zanima pa jih ali bo bodoči predstavnik njihove želje lahko tudi uresničil. In ko mladi želijo spremembe, ne mislijo samo nase (več služb, dostojno življenje – kruha in iger), temveč tudi na druge (se bomo znali pravilno spopasti z vsemi migracijami, novimi idejami in predvsem novimi vrednotami, ki nam prihajajo naproti?).

»Želim si predsednika, ki bo v bodoče več postoril na področju zvišanja politične kulture med mladimi. Slednje v Sloveniji drastično primanjkuje. Dokler mladi ne bodo resnično poznali vloge in moči naših političnih predstavnikov ni veliko prostora za napredek.« Barbara, 29 let.

Spodaj si lahko preberete odgovore –kaj in kako– predsedniških kandidatov: Žiga Papež (pisni intervju), Milan Jazbec in Damjan Murko (video intervju), ki so se odzvali povabilu na intervju.

Video intervju s kandidatoma za predsednika RS – Milan Jazbec in Damjan Murko:

Intervju Murko Jazbec

Pisni intervju s kandidatom za funkcijo predsednika RS – Žiga Papež.

NEFIKS ZigaPapez

- Kako bi se kot kandidat predstavili mladim?

Poleg klasične, že znane predstavitve v večini medijev, da sem bivši profesionalni teniški igralec, diabetik, ki je kot edini priplezal na svetovno teniško lestvico, diplomant Fakultete za šport, študent magistrskega študija managementa in komik oziroma zabavljač z imenom Papster (vsi ki to berete, prosim, da mi všečkate stran hehe), bi se mladim rad predstavil kot navaden študent, ki predstavljam besedo mladih, sem politično popolnoma neodvisen, drzen, direkten in brez dlake na jeziku, fant, ki se bo gotovo zavzel za mlade, ki so v današnji Sloveniji popolnoma zapostavljeni.

Moja največja prednost je, da sem premlad, da bi bil pokvarjen.

- Ali ima funkcija predsednika (glede na njegove pristojnosti) sploh kakšen mehanizem, da lahko vpliva na institucije, da bolje prisluhnejo mladinski problematiki? Kako lahko predsednik zastavi svoj ugled, da bi se bolj spoštovalo probleme mladih?
To vprašanje mi je bilo postavljeno velikokrat in je na mestu. Na mestu zato, ker dosedanji predsedniki RS, zares niso imeli nikakršne konkretne vloge oziroma funkcije pri sooblikovanju države. Vsi dosedanji predsedniki so se po izvolitvi, s to funkcijo tako zadovoljili, da so namerno pozabili, da ima predsednik RS, kljub uradni “majhnosti” funkcije, neuradno zelo veliko moč, ki je do sedaj nihče ni izkoristil v dobrobit slovenskega naroda, temveč za svoje lastne interese.
V funkciji predsednika RS se skriva veliko moči, ki bi jo morali izkoristiti za večje poenotenje slovenskega naroda.

- S čim so mladi sploh nezadovoljni?
To je odvisno od vsakega posameznika, v splošnem pa jih moti to, kako slovenski družbi vse bolj manjka optimizma in pozitivne energije. Mladi želijo proaktivno sodelovati, čeprav pogosto delujejo apatično in nezainteresirano. Prepričan sem, da je prav v tem vzrok, da se mladim pripisuje pasivnost: želijo več pozitivne energije v svoji okolici, da bodo lahko z optimizmom začeli izkoriščati svoje potenciale. Slovenci imamo ogromno potenciala, a brez tega, da si nadenemo nasmeh na obraz in se lotimo dela, ne bomo prišli nikamor.

- Kako bi na splošno ocenili politično kulturo v Sloveniji? Je Slovenija v tem smislu zrela država?
Ni ravno na nivoju balkanskih držav, hkrati pa tudi še zdaleč ne na nivoju denimo Avstrije. Prej ali slej vsak politik v ospredje potisne lastne interese in ima v sebi najbrž izgovor, da je itak tudi za družbo naredil veliko, zdaj mora pa še zase. Slovenija bo v tem smislu zrela država takrat, ko ne bomo 30 let videvali enih in istih obrazov, ampak bo v političnem prostoru zavela svežina, kar se tiče kandidatov.

- Kaj menite o brezplačnem šolstvu?
Glede na to, da je v Sloveniji še vedno obvezno šolanje brezplačno in kot tako prioritetno spodbuja k izobraževanju mladih tega ni potrebno spreminjati. Menim pa, da bi bilo potrebno spremeniti sistem visokega šolstva, kajti vse preveč izobraženega kadra, po končani izobrazbi pristane na trgu dela brez kakršnihkoli izkušenj in možnosti doseganja spodbudnih rezultatov že ob prvi zaposlitvi. Potrebna bi bila revitalizacija visokošolskega sistema.

- Danes je bolj kot kadarkoli pomembno ne da študiraš, pač pa kaj študiraš. Kako naj se mlade spodbuja, da se odločajo za perspektivne študije in kariere?
Tako, da se študentom v času procesa izobraževanja zagotovi pridobivanje ustrezne strokovne prakse, v času katere bi pridobili ustrezna znanja, izkušnje, ter potencialno zaposlitev na tem področju. Poudarim naj, da bi morale pristojne fakultete zagotoviti prakso svojim študentom, ne tako kot sedaj, ko si moramo študenti iskati prakso sami. Večina nas ostane brez kakršnekoli prakse oziroma dobimo prakso, ki ni niti malo povezana s smerjo študija.
Moti me tudi to, da velika slovenska podjetja iščejo in zaposlujejo tuje študente, ki naj bi bili bolje kvalificirani in so cenejša delovna sila, ne dajejo možnosti in ne zavedajo pa se potenciala slovenskih študentov, ki so v samem svetovnem vrhu znanja.

- Kje pa je mesto neformalnega znanja? Ali se nam kje sploh obrestuje, upošteva?
Žal opažam, da se obrestuje samo neformalno znanje pridobivanja vez in poznanstev. Ogromno mladih dela kot prostovoljci, udejstvujejo se na najrazličnejših področjih. Ko to pokažejo delodajalcu ali ob vpisu na fakulteto, je redkokdaj kaj vredno. Menim, da je neformalno znanje v sodobni družbi, ki se hitro spreminja, skoraj ravno tako pomembno kot formalno. Predvsem ti da neko dodatno širino, ki je za določene poklice nujna.

- Ali je rešitev morda v tujini?
Sam sem velik patriot. Kot tenisač sem prepotoval veliko sveta, zato iz prve roke vem, da je Slovenija daleč najlepša dežela tega sveta. Nekatere stroke te pri iskanju poklica prisilijo v zapustitev Slovenije, vendar če le ni nujno nikomur ne bi svetoval, da zapustijo raj.

- Ali smo mladi danes pasivni?
Kot sem že omenil se mladim pripisuje pasivnost, ker jim družba ne da možnosti proaktivno sodelovati. Zares si želimo več pozitivizma, več svobode in zaupanja v nas mlade. Če nam bodo ljudje na “pozicijah” dali možnost besede, gotovo ne bomo dajali izgled pasivnih otrok.

– Kaj pa si vi želite od mladih?
Od mladih si želim, da ostanejo čim dlje mladi. To pomeni svobodomiselni, ustvarjalni, zanimivi, drugačni, zabavni, provokativni, polni pozitivne energije, smeha in popolnoma nepokvarjeni. Slovenija se lahko od mladih še veliko nauči. Star pregovor ne pravi zastonj: “Na mladih svet stoji.”

– Ali lahko od vaše kampanje pričakujemo, kaj kar bo direktno apeliralo na mlade?
Seveda. Gotovo sem in bom v prvi vrsti predstavljal mlade. Kot sem že omenil, je moje mnenje tako, da smo mladi preveč zatrti s strani prestarih “veljakov”.
Naša kampanja pripravlja kar nekaj zanimivih točk povezanih z mladimi, ki pa jih bom s svojo ekipo razkril ob uradnem začetku kampanje.

– Kdo je vaš vzornik?
Imam veliko vzornikov, od katerih izberem le najboljše lastnosti. Menim, da če imaš enega vzornika, stremiš samo v eno smer, če želiš biti dober oziroma najboljši na več področjih, pa moraš spoštovati in za vzornika vzeti več ljudi in od njih potegniti le najboljše.
Nekaj vzornikov: Moj oče (bivši vrhunski kolesar, večkratni državni prvak in olimpijec) in mama, Nelson Mandela, Barack Obama, Roger Federer, papež Frančišek, Napoleon, William Shakespeare, Cristiano Ronaldo.

- Kaj je avba?
Haha, čudovito vprašanje. Prikliče najlepše spomine na otroštvo. Moja babica je bila z prečudovite pokrajine Gorenjske. Vsako leto smo hodili na nekakšen praznik Gorenjskih oziroma Slovenskih narodnih noš. Tudi sam sem bil oblečen v narodno nošo. Saj pravim, sem res narodno zaveden in patriot. Tako da vem, da je avba pokrivalo, ki so ga nosile ženske, ko so oblekle nošo.

NEFIKS ZigaPapez 2

– Kakšno glasbo poslušate, ali poslušate kakšne mlade slovenske izvajalce?
Poslušam zelo različno glasbo. Odvisno od razpoloženja. Veliko podporo izražam slovenskim narodonozabavnim ansamblom, ki ohranjajo slovensko kulturo in avtohtono glasbo. Imam veliko prijateljev, ki trdo garajo za ohranitev narodne zavesti skozi glasbo, zato jim izrekam veliko podporo! Pred kratim sem skupaj z narodnozabavnim ansamblom Topliška pomlad izdal svoj glasbeni prvenec, ki je ob enem tudi kritika slovenskemu narodu, ki se pusti manipulirati “veljakom”. Naslov komada je Slovenski narod, ki si ga lahko ogledate na mojem Facebook ali YouTubbe profilu Papster.

– Če bi obstajal časovni stroj, v katero mladinsko revolucijo bi se vrnili (če sploh)?
Nerad se preveč oziram v preteklost, saj mi sedanjost ponuja več kot dovolj izzivov. Prepričan sem tudi, da je danes lahko učinkovita le povsem drugačna revolucija – revolucija, ki jo bomo izvedli z znanjem, konstruktivno in na primerih dobrih praks podprto kritiko in energijo, ki se ne ustavi pred nobeno oviro.

———————————————
* Na spletni strani državne volilne komisije RS je zapisano: »Predsednik republike po ustavi predstavlja Republiko Slovenijo in je vrhovni poveljnik njenih obrambnih sil. Voli se na neposrednih, splošnih in tajnih volitvah, na podlagi splošne in enake volilne pravice za obdobje petih let, vendar največ dvakrat zaporedoma. To pomeni, da predsednika lahko volijo vsi, ki imajo sicer volilno pravico pri volitvah državnega zbora.«


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00