fbpx
Vsaj en dan v letu, ko bi mladi morali postati vidni in slišni

| Aktualno

Ljubljana, 10. avgust 2017: Ob mednarodnem dnevu mladih se tudi Zavod Nefiks, neprofitna in družbeno odgovorna organizacija, pridružuje kampanji, katere osrednja tema letošnjega dne je: Aktivna družbena participacija mladih oziroma aktivno državljanstvo. Mednarodni dan mladih je dan, ko mladi enkrat v letu, končno dobijo glas, da opozorijo na svoj položaj. Zavod Nefiks si prizadeva za osveščanje javnosti o problemih mladine skozi vso leto, prav tako pa tudi vztrajno išče in ponuja rešitve mladim, s tem da organizira številna brezplačna izobraževanja in strokovna usposabljanja za razvoj kompetenc, izzive z delodajalci, se posveča zaposlitveni pismenosti za zmožnost trajnega vključevanja na trg dela in opozarja mlade na pomen aktivnega državljanstva in politične participacije.


Izjava 12avgust

Zavod Nefiks.


»Prav je, da vsaj enkrat v letu mladi opozorimo nase. Namreč prepričana sem, da res ne zahtevamo veliko. Vse kar si želimo je, da bi bili vidni in slišni za ljudi, ki vsakodnevno odločajo o usodi naših življenj. In ko na dan mladih, končno dobimo besedo, glasno in jasno, enotno poudarjamo, da si želimo služb in dostojnega življenja. Res ni veliko, a bi šlo?!« Se ob dnevu mladih sprašuje prostovoljka Nina iz Zavoda Nefiks. 12. avgust je dan, ki ga je generalna skupščina Združenih narodov, leta 1999, razglasila za mednarodni dan mladih. Dan, ko mladi lahko enkrat v letu glasno izpostavijo svoj položaj in težave s katerimi se soočajo ter opozorijo na svoje pravice, (če so bile kršene), pa tudi dolžnosti, ki so jih pridobili v obdobju iz otroštva v odraslost. Po definiciji Urada Republike Slovenije za mladino štejemo mlade, stare med 15. in 29. letom. Letošnje geslo ob mednarodnem dnevu mladih je aktivna družbena participacija oziroma aktivno državljanstvo, eden izmed glavnih poudarkov kampanje pa, izkoreninjenje revščine do leta 2030. Položaj mladih v Sloveniji še vedno določa kombinacija močnih družinskih podpor in dolge vključenosti v izobraževalni sistem ter negotove razmere na trgu dela, kažejo podatki statističnega urada RS.


Alenka Blazinšek – strokovna vodja zavoda Nefiks pravi: »Čeprav je današnja mladina, kljub vsem težavam, ki jih pestijo, najbolj izobražena v zgodovini človeštva in sposobna za soočanje s sodobnimi izzivi, je vstop na trg dela za mlade, statistično dokazano, še vedno zelo težak. Ob tem pa ne gre zanemariti niti dejstva, da je glede na stanje, tudi med politiki na sploh premalo gorečega, konsistentnega in načrtnega prizadevanja za reševanje problema zaposlovanja mladih, morda tudi zato, ker v politiki ni dosti mladih. A ravno sodelovanje mladih nosilcev idej v javno-političnem življenju, je pogoj za razvoj sodobne družbe.«

NEFIKS punce skacejo 2

Zavod Nefiks ob Mednarodnem dnevu za mlade sporoča, da si bo še naprej prizadeval za iskanje rešitev na področju mladih in njihovo priznavanje kot enakopravnih soustvarjalcev za boljšo prihodnost vseh ljudi, tako na nacionalni kot tudi globalni ravni. Saj morda na tak način pa le ne bo venomer ostajalo zgolj pri besedah, »na mladih svet stoji«, temveč bo ravnanje Zavoda Nefiks, slej ali prej, opogumilo tudi druge (npr. politične vrhove), da se le-to spremeni tudi v dejanja.
***
Za več informacij se lahko obrnete na strokovno vodjo zavoda Nefiks – Alenko Blazinšek: alenka@nefiks.si ali na NEFIKS pisarno 040 698 915.

Motivirane iskalce zaposlitve do 29 leta, ki si želijo povečati možnosti na trgu dela tudi preko družbene aktivacije, vabimo v projekt Nefiks zaposlitvene rešitve, ki se izvaja v večih krajih po vsej Sloveniji. BREZPLAČNE DELAVNICE ZA ISKALCE PRVE ZAPOSLITVE se bodo nadaljevale z naslednjim krogom v oktobru 2017. Več informacij na www.nefiks.si.

NZR all3 text


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00