fbpx
Projekt: Zdrava družbena omrežja

| Aktualno

Želimo vas seznaniti, da je društvo za kulturo odnosov SPES kot eden od šestih partnerjev pričel z izvajanjem projekta “Healthy Social media for digital empowerment (HOME)”. Glavni namen projekta je opolnomočenje mladih za kritično ocenjevanje družbenih omrežij in odgovornejše ravnanje na spletu.
Družbena omrežja omogočajo fantastičen način povezovanja in komuniciranja z drugimi. Po drugi strani pa družbena omrežja predstavljajo tudi dvorezen meč, saj je naša mladina vse bolj izpostavljena spletnim oblikam vedenja, ki zmanjšujejo samozaupanje, škodijo medosebnim odnosom, spodbujajo iskanje estetske popolnosti in pretirano izmenjavo osebnih informacij ter povečujejo možnost radikalizacije. To predstavlja resna tveganja pri razvoju pozitivnih, samozavestnih, dejavnih mladih državljanov.

Naš projekt »Zdrava družbena omrežja« se bo neposredno ukvarjal s temi  potencialnimi negativnimi vplivi, tako da bo delal z mladimi pri izboljševanju njihove sposobnosti za oceno in vključitev v digitalne in družbene medije. Partnerji v projektu imajo številne izkušnje z delom mladih, zato bomo skupaj zagotovo dosegli cilj “pomagati mladim, da uporabo družbenih omrežij izkusijo kot nekaj zdravega, pozitivnega in spodbudnega”.

Naš projekt bo mladinskim delavcem in izobraževalcem priskrbel znanje, veščine in orodja, da bodo lahko mlade učinkovito poučevali pismenosti na področju družbenih omrežij. V ta namen bomo:

  • Opravili temeljito analitično študijo potreb, da si bomo ustvarili natančno sliko digitalnega življenja mladih.
  • Oblikovali priročnik strategij in odprte vire izobraževanja za poučevanje digitalnega državljantva.
  • Razvili aplikacijo za medijsko pismenost mladih, ki jo bo mogoče naložiti na pametne telefone.
zdrava druzbena omrezja telefon


V okviru raziskave o uporabi družbenih omrežij med mladimi je društvo SPES izvedlo anketo in dve fokusni skupini. S pomočjo fokusnih skupin smo odkrivali različna stališča, mnenja, primerjali smo utemeljitve ter različne poglede o uporabi spletnih družbenih omrežij.
Že samo rezultati raziskave v SLO kažejo na to, da obstaja velika potreba po izvedbi tovrstnega projekta.

Rezultati in primerjava med sodelujočimi državami (Velika Britanija, Irska, Španija, Belgija, Slovenija) bodo na voljo na spletni strani projekta: www.healthysocialmedia.eu
Za več informacij o projektu HOME, obiščite spletno stran projekta ali spletno stran društva SPES.

Vir: Društvo SPES

Vir fotografij: Društvo SPES


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00