fbpx
Prostovoljstvo - pot do zaposlitve

| Dogodki

Ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva je 5. 12. 2017 na Univerzi v Mariboru potekala okrogla miza na temo: Prostovoljstvo - pot do zaposlitve. Izvajalca dogodka sta bila Društvo kadrovskih delavcev Maribora, Lenarta in Slovenske Bistrice in Karierni center Univerze v Mariboru. Gostje, ki so sodelovali v razpravi so bili: Boštjan Čampa, prostovoljec Humanitarnega društva Križemrok, Žiga Štajnbaher, Združenje EPeKa – projekt Mladi z manj priložnostmi s pomočjo mladinskega dela do zaposlitve, Tanja Veber, Mladinski kulturni center Maribor – projekt Delat grem!, Maja Krajnc Ružič, naj prostovoljka leta 2003 (19-30 let), Metod Dolinšek, sekretar Rdečega križa OZ Maribor in Nives Felić, Zavod Nefiks.

prostovoljstvo pot do zaposlitve

Živimo v hitro spreminjajočem se svetu, kjer je velik poudarek  na človeškem kapitalu, in od vsakega posameznika je odvisno, kako si organizira svoj življenjski tok, del katerega sta tudi izobraževanje in učenje. Pomembno je, da posameznik načrtuje svojo izobraževalno pot, se čim več dodatno izobražuje in s tem pridobiva različne kompetence, kar je na trgu dela še kako pomembno. Neformalno pridobivanje znanja je lahko velik doprinos k posameznikovi osebni rasti, ima več možnosti pri iskanju zaposlitve, napredovanju na delovnem mestu in na splošno lahko postane njegovo življenje bolj kvalitetno. Prostovoljstvo je lahko dobra iztočnica za pridobivanje delovnih izkušenj in kompetenc, razvija vrednote solidarnosti in medsebojnega povezovanja, hkrati pa prispevamo v dobrobit skupnosti, v kateri živimo. V skupnem poročilu o prostovoljstvu v Republiki Sloveniji za leto 2016 je razvidno, da je največ prostovoljcev starih med 30 in 60 let, relativno nizko pa je število prostovoljcev v starostni skupini do 18. leta. Smiselno bi bilo, da bi že otroke in njihove starše motivirali za boljše poznavanje prostovoljstva in jim predstavili koristi le-tega.

Zapisala Ines Babič


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00