fbpx
Mladinski delavki s standardom ;)

| Zaposlitev na področju mladinskega dela v mladinskem sektorju

Nataša in Nives sta na Zavodu Nefiks od letošnjega februarja oziroma marca zaposleni kot Mladinski delavki, pretekli mesec pa sta bili eni od prvih, ki sta pridobili tudi poklicno kvalifikacijo s tem nazivom.

Kdo je mladinski delavec?
Mladinski delavec je oseba, ki dela z mladimi in za mlade. V Sloveniji se za ta poklic do nedavnega ni bilo možno nikjer usposobiti in pridobiti tega naziva, a od junija 2018 je drugače.
Če želi oseba glede na svoje izkušnje pridobiti nacionalno poklicno kvalifikacijo Mladinski delavec, mora z različnimi referenčnimi pismi dokazovati najmanj eno leto izkušenj s področja mladinskega dela, ki jih je oseba lahko pridobila s prostovoljnim delom, delom, udeležbo na različnih usposabljanjih, itd.
Kandidat tako pripravi osebno zbirno mapo, v kateri dokazuje naslednja ključna dela:
- načrtuje mladinske programe v sodelovanju z mladimi,
- izvaja mladinske programe v sodelovanju z mladimi,
- vrednoti mladinske programe,
- vzpostavlja in vzdržuje sodelovalne in zaupne odnose z mlado osebo,
- deluje z mladimi v skupinah in timih,
- omogoča mladim pridobivanje kompetenc,
- izvaja dejavnosti za razširjanje rezultatov dela mladih.


Kako dokazati izkušnje?
Nataša in Nives sta bili znotraj mladinskega dela aktivni že pred zaposlitvijo kot mladinski delavki na Zavodu Nefiks. Svoje izkušnje sta pridobivali s pomočjo različnih prostovoljnih in študentskih del, na izmenjavah in z udeležbo na različnih usposabljanjih in treningih.
Nataša je svoje izkušnje pridobivala predvsem na mednarodnem nivoju, ko se je udeleževala različnih mednarodnih treningov in izmenjav. Bila je vodja več odprav, sodelovala pa je tudi pri načrtovanju mladinskih izmenjav. Mednarodne izkušnje je krepila tudi kot EVS prostovoljka. Na Zavodu Nefiks kot mladinska delavka koordinira jezikovne in karierne klube, skrbi za koordinacijo EVS prostovoljca, pripravlja jezikovni in karierni tabor ter sodeluje z drugimi mladinskimi organizacijami.
Natasa mladinskadelavka
Nives je več let aktivno sodelovala kot animatorka v župniji in skavtska voditeljica. V času študija pa se je kot prostovoljka in kasneje članica Kolegija aktivno vključila v Društvo SKAM. Na Zavodu Nefiks skbi za grafične materiale in urejenost spletne strani, koordinira Nefiks tutorje in nudi podporo koordinatorjem programov.
Nives mladinskaDelavka
Vse izkušnje, ki sta jih neformalno pridobili, sta morali zabeležiti in dokazati. To sta storili v e-Nefiksu, sistemu za beleženje neformalno pridobljenega znanja. Sistem namreč omogoča, da na enem mestu zbereš izkušnje, ki jih potem preko spleta pošlješ v potrditev odgovorni osebi.
Osebe, ki so potrjevale izkušnje, potrebujejo le elektronski naslov in ni potrebno, da so same uporabnice e-Nefiksa.
Ker je sistem v celoti elektronski je bilo zbiranje različnih dokazil precej enostavno in tako sta brez večjih težav pripravili zbirno mapo.

Mapo od Nataše je dostopna TUKAJ, od Nives pa si jo lahko ogledate TUKAJ.

Žal pa ti mapi za pridobitev NPK nista bili dovolj, saj nista bili na svetovanju dovolj dobro seznanjeni, da bi mapam lahko predložili tudi dokaze v obliki različnih načrtov mladinskih programov, poročil o vredotenju, razširitvah mladinskega dela, … Če bi priložili še ta gradiva, bi se morda izognili preverjanju strokovnih znanj, tako pa sta se morali udeležiti še tega.

Potrjevanje in pridobitev naziva Mladinska delavka
20. junija sta se Nataša in Nives udeležili še preverjanja strokovnih znanj, kjer sta v praktični nalogi dokazali, da obvladata zahtevane poklicne kompetence in tako med prvimi v Sloveniji pridobili poklic Mladinske delavke.
Tudi za Zavod Nefiks, ki je organizacija za mlade, je pridobitev dveh NPK mladinski delavec pomembna, saj dviguje kvaliteto dela na višji nivo in potrjuje svoje poslanstvo, ki je mladim in mladinskim organizacijam pomagati pri beleženju, predstavljanju in promoviranju neformalno pridobljenega znanja in kompetenc ter mladim pomagati pri kariernem razvoju in zaposlovanju.

Katalog strokovnih znanj in spretnosti za Mladinskega delavca si lahko ogledate TUKAJ.

Kaj pa pridobitev naziva Mladinska delavka pomeni Nataši in Nives?
Naziv Mladinska delavka jima osebno pomeni priznanje vseh neformalnih znanj, ki sta jih pridobili tekom dela v različnih organizacijah. Je formalni dokaz, da sta usposobljeni za opravljanje svojega poklica na določeni ravni zahtevnosti in znata kvalitetno izvajati delovne naloge na Zavodu Nefiks.
Natasa Nives mladinski delavki
***
Zaposlitev na področju mladinskega dela sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.
NEFIKS ESS mladinski delavec logotipa


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00