fbpx
Zakaj mladi danes odpirajo s. p.?

| S smehom nad prekarno delo

Po podatkih raziskave sindikata Mladi plus trenutno kar 32 odstotkov vprašanih opravlja delo, za katerega niso plačani. Obenem 80 odstotkov mladih dela na mestu, ki zahteva nižjo izobrazbo od pridobljene. Skoraj polovica vprašanih je pripravljena odpreti tudi svoj s.p., če bi bil to pogoj za opravljane dela, vendar bi tako obliko zaposlitve, če bi imeli možnost izbire,  izbrali le štirje odstotki anketiranih.
Raziskava je pokazala tudi presenetljive podatke o tem, kako dobro se mladi zavedajo svojih pravic in v kolikšni meri so jih pripravljeni uveljavljati.
S smehom nad prekarno delo grafika
Le 10 odstotkov mladih se je v primeru kršitev na trgu dela že obrnilo na katero izmed pristojnih institucij. Kar 30 odstotkov mladih za nadure ne dobi plačila ali pa vsaj dodatnih prostih dni. Glede na rezultate raziskave sindikata se mladi na delovnem mestu srečujejo tudi z diskriminacijo na podlagi narodnosti in spola. Skoraj polovica vprašanih ne ve, do kdaj lahko na Zavodu RS za zaposlovanje koristijo pravice kot mladi, in le deset odstotkov je vedelo, kakšne so posledice, če zamudijo rok za oddajo prošnje za prejemanje denarnega nadomestila zaradi brezposelnosti.

Raziskava je bila sicer sestavljena iz dveh delov, skupaj pa je v njej sodelovalo več kot 600 mladih. Vzorec je bil sestavljen iz brezposelnih, zaposlenih ter tistih, ki se še izobražujejo. Anketiranci so bili v času opravljanja raziskave v večini stari med 18 in 30 let.

Vir: https://www.24ur.com/novice/slovenija/mladi-bi-radi-zaposlitev-za-nedolocen-cas-realnost-studentsko-delo-prekarno-delo-in-delo-na-crno.html
Prispevek je del informiranja mladih o pasteh prekarnega dela, ki ga izvaja Zavod Nefiks v okviru projekta "S smehom nad prekarno delo".
***
Pasica s smehom nad prekarno delo

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00