fbpx
Veliko raje bi sonček in dolge dni!

| Življenje z lučko

Ne maram zime. Nikoli je nisem marala in tudi zdaj, ko sem starejša mi mraz in sneg ne sedeta, ker sem bolj dekle sonca. Že od malih nog je moj najljubši del leta pomlad, saj imam takrat rojstni dan, vendar tudi proti vročim poletjem nimam nič proti. Veliko raje se v kratkih rokavih in sladoledom v roki sprehajam po plaži, kot pa zmrzujem v dveh puloverjih in debelem šalu, zato lahko z veseljem povem, da sem zadnjih nekaj dni, ko nas je spet pozdravljaj sonček na vsakem koraku, popolnoma uživala v dnevih, ki pa so za naš dijaški urnik veliko prekratki.


Naj povem, da imam v sobi velikansko okno, ki gleda na vzhod. To pomeni, da me zjutraj zbudi božanje sončnih žarkov in poleti to obožujem. Zbujanje v objemu sončnih žarkov me že zjutraj napolni z energijo in me pripravi na prihajajoč dan. Pozimi pa je zgodba povsem drugačna. Zbudim se, ko je popolna tema in šele, ko pridem v šolo se zunaj komaj svetli. Najhujši so dnevi, ko smo v šoli do štirih in lahko sonček samo gledamo skozi okno, ker se glede na to, da ne živim blizu šole in moja pot do doma traja običajno 60 minut skrije, že skrije. Moji dnevi pozimi torej zgledajo tako, da grem od doma, ko je tema in se vračam domov po temi in zakaj je temu tako?

Popolnoma razumem, da smo letos maturantje in imamo priprave na maturo, ki so tudi popoldan, vendar pa ne razumem, zakaj se je to dogajalo v vseh letnikih. Pravijo, da je prosti čas pomemben in da je pomembno, da se vsaj 30 minut na dan gibamo, ampak kako naj to storim, če je zunaj popolna tema in nizke temperature? Seveda pa to vpliva tudi na naše počutje, saj je dokazano, da so zimski meseci tisti, ki v nas prebudijo največ negativnih čustev in obupa. Zato v prvi vrsti krivim naš šolski sistem, in delavnike tudi, ker se s službami v večini enako dogaja, da nam nalaga preveč predmetov in nam definitivno jemlje še tisti dve uri, ki bi jih lahko preživeli v naravi. Že nekaj dni razmišljam, da bi bilo zelo ugodno, če bi čez zimo lahko pozne ure odvzeli in jih spet dodali na urnik marca, saj bi s tem dijaki, ki so od daleč pridobili vsaj kakšno uro svetlobe, ki bi jo lahko porabili zase in za aktivnosti, ki jih radi počnejo, brez tveganja, da morajo na sprehod po temi.
jason blackeye 500147 unsplashZato upam, da temni dnevi, torej zima, čimprej minejo in se vrnejo sonček, toplota in dolgi dnevi, ki name vplivajo veliko bolje, tako čustveno kot tudi v tem, da imam po prihodu domov še dovolj časa, da se odpravim na kolo ali na sprehod, ko je še sonček in ne tema.

Piše: Lučka S.
Foto: Unsplash


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00