fbpx
 • Zavod Nefiks
 • Aktualno
 • Delo v proizvodnji, prodaja izdelkov, pomoč v kuhinji... Katero počitniško delo izbrati?
Delo v proizvodnji, prodaja izdelkov, pomoč v kuhinji... Katero počitniško delo izbrati?

| Aktualno

Sezona počitniškega dela je praktično pred vrati. Delodajalci že zelo pridno oddajajo dela, študenti in dijaki so trenutno še precej zaposleni z izpiti in zaključkom šole, zato ponudba del trenutno še zelo presega povpraševanje. E-študentski servis je tako pripravil nekaj ključnih informacij o študentskem delu, ki vas bodo pripravile za počitniško delo.

e studentski imam izkusnje 1

Zakaj počitniško delo

V prvi vrsti so razlog za delo zagotovo izkušnje. To je namreč čas, ko tudi dijaki lahko za krajše obdobje poprimejo za delo in se tako spoznajo z osnovnimi zakonitostmi delovnega procesa. Vsako delo krepi delovne navade, samostojnost, mrežo poznanstev, iznajdljivost... Dijaki z delom zaslužijo za lastne priboljške in so bolj neodvisni od staršev. Če se malo pošalimo: hitro ugotovijo, da denar ne zraste v bankomatu.

Študenti imajo v procesu dela možnost spoznati delo, ki bi ga radi opravljali tudi kasneje in se tako lažje odločijo za pravo smer na svoji karierni poti. Znanja in veščine, pridobljene s študentskim delom, mladim koristijo kasneje, pri iskanju prve zaposlitve. Raziskave namreč kažejo, da se okoli 60 % študentov, ki so opravljali v podejtju študentsko delo, v podjetju tudi redno zasposli.

e studentski imam izkusnje 2

Kaj urediti pred pričetkom dela

Bistveno je, da ima vsak dijak ali študent pred pričetkom dela s strani študentskega servisa izdano napotnico, saj se v nasprotnem primeru to delo tretira kot delo na črno.

Pred pričetkom dela pa je zagovoto pomembno tudi to, da se delodajalec in dijak/študent uskladita glede urnika dela, urne postavke, trajanja dela ter vseh ostalih podrobnostih, ki so odvisne od posamezne vrste dela.

Vsekakor je pred začetkom dela vredno preveriti, če je delodajalec redni plačnik – neplačniki so objavljeni na portalu neplacniki.info. V primeru, da smo z delodajalcem imeli kakršne koli težave, mlade na to tudi opozorimo. Dobro je tudi, da se mladi pozanimajo, če za določeno podjetje zaslužke zalagamo, saj bodo tako dobili nakazilo takoj, ko bo podjetje oddalo njihov obračun ur. Glede na to, da 94 % vseh zaslužkov založimo, hkrati pa vodimo zelo striktno izterjavo, je zelo majhna verjetnost, da bi dijak ali študent ostal brez svojega zaslužka. V peteklem letu se je to zgodilo zgolj 2 študentoma od 10.000.

e studentski imam izkusnje 3

Kdo lahko dela

Počitniško delo lahko opravljajo:

 • Osnovnošolci, ki dopolnijo 15 let.
 • Redni dijaki, ki imajo status dijaka v Sloveniji ali tujini in so dopolnili 15 let.
 • Študentje, ki imajo status rednega ali izrednega študenta v Sloveniji ali v tujini.
 • Izredni dijaki, ki so mlajši od 26 let,
   - se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnega, poklicnega, srednjega in višjega
   - strokovnega izobraževanja,
   - niso v delovnem razmerju,
   - niso prijavljeni pri Zavodu za zaposlovanje kot brezposelne osebe,
   - se ne izobražujejo v skladu s predpisi o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti.
 • Tuji študenti, ki v okviru mednarodnih izmenjalnih programov opravljajo študijske obveznosti v Sloveniji in tuji študenti, ki študirajo v Sloveniji.

V lanskem letu je prek e-Študentskega Servisa v poletnem času delalo okoli 52.000 dijakov in študentov, od tega je bilo dijakov približno 14.000.

e studentski imam izkusnje 4

Kako študentski servis preveri, ali ima študent ustrezen status?

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zakon o visokem šolstvu nam omogočata vpogled in uporabo podatkov o statusu študentov v enotni evidenci študentov (eVŠ): http://portal.evs.gov.si/home

To pomeni, da študentom ni več treba nositi ali pošiljati potrdil o šolanju, saj jim statuse lahko elektrosnko podaljšamo, hkrati pa ne more prihajati do podaljševanja statusov na podlagi neveljavnega potrdila o šolanju. Jeseni bomo imeli tudi zakonsko podlago za vpogled v evidenco dijakov (CEUVIZ- Centralno evidenco udeležencev vzgoje in izobraževanja).

Vrste del

Ponudba del je zelo pestra, trenutno jih je na voljo več kot 4.000. Glede na to, da podjetja težje dobijo dijake in študente v času izpitnih obdobij, se mladim splača čim prej pogledati, kaj je na voljo in se za dobro delo dogovoriti že v juniju.

Največja ponudba del je v turizmu, prodaji, gostinstvu, sledijo fizična dela ter promocije. V poletnem času je izrazito večja ponudba del, ki so povezana s turizmom. Še posebej to velja za Obalo, Gorenjsko in Ljubljano. Gre za delo vodnikov, prodajalcev spominkov, receptorjev, animatorjev, reševalcev iz vode, delavcev, ki pomagajo na raznih festivalih... Zaradi poletnih dopustov redno zaposlenih, turistične sezonske konice, dolgih, tudi nočnih delavnikov, dela čez vikende, turistična podjetja zelo težko vse delo opravijo s svojimi redno zaposlenimi.

e studentski imam izkusnje 6

Urne postavke

V letu 2018 je bila povprečna urna postavka med počitnicami 5,9 € bruto (5,00 € neto).

Trenutno oglaševana dela, ki so najbolj plačana, zahtevajo že neko predznanje, opravljene izpite ali tečaje; to so: poučevanje, inštrukcije od 9 €/bruto dalje, vaditelji/trenerji plavanja od 8,5 €/h bruto dalje, računalništvo in programiranje od 8 €/h bruto dalje ter npr. promocije in degustacije 6,4 € bruto.

Najmanj plačana dela so po urni postavki 4,89 €/h bruto (zakonsko predpisana najnižja urna postavka), običajno gre za naslednja dela: delo v proizvodnji/skladišču, pakiranje, deklariranje, polnenje polic.

Dogovor med delodajalcem in študentom/dijakom

Včasih se zgodi, da med delodajalci in študenti/dijaki pride do nesoglasij. V izogib le tem, smo pripravili nekaj nasvetov podjetjem na eni strani ter dijakom/študentom na drugi.

Super je, da mladi nabirajo delovne izkušnje, saj teh nikoli ni preveč. Svetujemo pa jim, da:

 • k delu pristopijo vestno in odgovorno,
 • pokažejo zainteresiranost,
 • pridejo na delo pravočasno, saj delodajalec računa na njihovo pomoč in bo v nasprotnem primeru ostal brez tistega, ki bo delo opravil,
 • se dogovorijo o podrobnostih dela (plačilu, trajanju dela, dodatnih zahtevah, roku, v katerem lahko pričakuješ plačilo), 
 • v primeru, če na delo ne morejo priti, o tem delodajalca tudi obvestijo.
Podjetja so tista, ki mladim dajejo možnost nabiranja delovnih izkušenj, zato jim svetujemo, da:
 • se pred pričetkom dela s kandidati dogovorijo o vseh podrobnostih (plačilu, trajanju dela, dodatnih zahtevah, roku, v katerem lahko pričakujejo plačilo),
 • obvestijo tiste kandidate, ki niso bili izbrani,
 • pravočasno sporočijo, če študentov/dijakov ne rabijo več.

e studentski imam izkusnje 5

Vir in foto: e-študentski servis


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00