Nefiks
Ponedeljek, 27 Januar 2020

ikonca f ikonca y ikonca i ikonca t

 

 

[prejeli smo] Podjetnost: most do prihodnosti - nabor dobrih praks in priporočila

Mednarodni seminar Podjetnost: most do prihodnosti je potekal med 1. in 7. aprilom, kjer je 28 udeležencev iz 12 držav izmenjalo dobre prakse iz področja mladinskega podjetništva in kariernega usmerjanja. Posebno pozornost pa so namenili Open Badges - “odprtim značkam”, ki so namenjene prepoznavanju pridobljenega znanja, kompetenc in mehkih veščin izven rednega izobraževanja.


Prvi del poročila predstavljajo primeri dobrih praks iz področja mladinskega podjetništva in spodbujanja kariernega razvoja, kjer prepoznamo metodologijo Osebni model razvoja Zavoda TiPovej!, kjer se principi razvoja podjetja preoblikujejo in prenesejo na osebni razvoj. Litvanska organizacija Esta Saltes je predstavila Volunteers Initiative, kjer ima ESE prostovoljec možnost izpeljati projekt (s proračunom 50 - 60 €), ki koristi ciljni skupini organizacije, kjer prostovoljec deluje. Pri tem se pri prostovoljcu spodbudi generiranje idej, sposobnost organizacije in izpeljave projekta ter motivacija za širše zastavljene aktivnosti.

Pri vsaki od praks je zapisana tudi analiza, ki je nastala s strani udeležencev seminarja.

open badges mozilla 500px
Drugi del poročila predstavljajo dobre prakse uporabe Open Badges in priporočila pri oblikovanju značk.

Open Badges ali digitalne odprte značke so v namenjene digitalnemu prepoznavanju veščin in dosežkov, pridobljenih izven rednega izobraževanja. To dosežejo s standardiziranimi značkami, ki vsebujejo metapodatke o organizaciji, ki jo je izdala ter kompetencah, ki jih je prejemnik pridobil - te lahko hrani v Nahrbtniku (Mozilla Backpack) ali v Badge Wallet-u.

Open Badges se tako vizualna reprezentacija dosežkov in kompetenc, ki jih mladi pridobijo, medtem ko se v e-Nefiksu pridobljene kompetence in znanja zapišejo.

Celotno poročilo bo kmalu dostopno na spletni strani TiPovej!.