fbpx
Kaj boš, ko boš velik?

| Aktualno

Če vprašamo 6-letnika, kaj želi biti, ko bo velik, reče, da želi biti “spider man.” Gasilec. Zdravnik. Astronavt.
Želi biti heroj iz risank oz. filmov. Želi biti produktiven in koristen član družbe.

Ko vprašamo 12-letnika reče: “Marinski biolog.” V zadnjih šestih letih svojega življenja je spoznal, da najbolj uživa, ko je na morju, skače v vodo, z masko gleda podvodno življenje in lovi ribe.

Ko je starejši spozna, da ima tudi druge interese. Rad ustvarja s svojimi rokami, rad pomaga očetu v delavnici in igra odbojko. Ko pride čas za vpis v srednjo šolo, spozna da ima toliko želja in interesov, da ne ve, kam naj se vpiše in kaj bi v življenju rad počel.

Za večino mladostnikov to pomeni, da izberejo lažjo pot, pot najmanjšega upora. 

Če bi temu mladostniku predlagali, da se neformalno izobražuje, bi nas pogledal, kot da smo padli z lune: “Neformalno izobraževanje? A spet se morm učit’?”

Če pa bi tega mladostnika v društvu, kjer trenira odbojko že 10 let, trener prosil za pomoč pri vodenju treningov za mlajše, bi z veseljem pomagal.

Tako bi v času, ko pomaga voditi treninge, spoznal kakšno je delo z otroki, kako je biti trener, spoznal bi se z osnovami javnega nastopanja.

To je neformalno izobraževanje, in to bi storil z veseljem.

Če bi svojo izkušno z vodenjem treningov vpisal v e-Nefiks pa bi razmišljal o delu, o tem, kaj ga je veselilo, kaj mu ni bilo všeč, ter tako bi spoznal nekaj več o sebi, zaradi česar bi lažje izbral smer svojega nadaljnega šolanja.

Če bi ta mladostnik začel aktivno iskati priložnosti za neformalno izobraževanje , bi do konca srednje šole ali do konca fakultete že imel idejo kaj želi početi ter česa ne. Vedel bi v čem uživa, kaj mu gre dobro od rok, ter kakšnega dela naj se izogiba. Nenazadnje pa bi imel tudi izkušnje in kompetence, ki jih njegovi sovrstniki nimajo.

Tako bi se, po končanem šolanju, lotil iskanja službe z boljšo samopodobo in večjim navdušenjem.

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00