fbpx
Spoznaj svoje okolje

| Nefiks karierne rešitve

Odločitev o tem, kje bomo bivali in delovali je v času izobraževanja težko dokončna, saj nanjo vplivajo številni dejavniki, kot so potencialno partnerstvo, boljše možnosti drugje itd. Vseeno pa je dobro, da vsaj razmislimo o tem, kje vidimo svojo prihodnost in preučimo priložnosti okolja.

 

❗️Naloga zate❗️

Čeprav obstaja možnost, da svojega poklica ne boš opravljal v okolju kjer trenutno prebivaš in da je ena izmed kompetenc prihodnosti tudi virtualno sodelovanje, je dobro, da svoje okolje:

  • ✔️Opredeliš (razmisliš, kje vse si fizično pripravljeni bivati in kako daleč si se na delo pripravljen voziti)
  • ✔️Spoznaš (kakšne priložnosti ti ponuja).

NKR spoznaj svoje okolje

??Lokalno okolje

Kljub temu, da je prihodnost težko napovedovati, ni dobro, da stvari prepuščamo naključju. Namesto tega raje aktivno spremljaj, kako se okolje razvoja.  Tudi, če na koncu zaposlitve ne boš iskal tam, boš vsaj vedel, kaj je možno, kam gre razvoj in kaj je aktualno na trgu dela.

Slovenske občine so v preteklih letih napisale razvojno strategijo, v kateri so opredelile tudi cilje razvoja. Poskusi najti lokalna okolja, v katerih želiš v prihodnosti bivati in poglej, kam gredo njihove razvojne strategije. Analize o kadrovskih potrebah imajo na spletnih straneh objavljene tudi lokalne enote Zavoda za zaposlovanje in Obrtne in gospodarske zbornice.

??Tudi virtualno je lahko tvoje lokalno okolje

Glede na to, da se veliko aktivnosti seli na splet, je smiselno preleteti, kakšne priložnosti splet odpira na področju tvojega zanimanja. Poišči kakšen članek, razvojno strategijo, vizijo in druge dokumente podjetij, pri katerih bi želeli delati. Morda podjetje, za katero boste v prihodnosti delali, danes sploh še ne obstaja. Vendar nič zato. Poglej si podobna podjetja, kaj počnejo, s kom sodelujejo, kakšne delovne pozicije imajo, predvsem pa, kaj načrtujejo za prihodnost.

??Poveži se z lokalnim okoljem

Čeravno je obdobje šolanja lahko čas, ko živimo v svojem mehurčku, se ta rad razblini, ko stopimo na trg dela. Težava nastane, če nas do takrat še nihče ne pozna. Dobro je, da imamo v času vstopa na trg dela že tako razvejano socialno mrežo, da imamo v njej vsaj tri potencialne delodajalce.
Povezovanja z lokalnim okoljem nikar ne prepuščaj času po izobraževanju, ampak prični z aktivnostmi povezovanja čimbolj zgodaj. Nekateri izmed načinov povezovanja z lokalnim okoljem so:

  • ✔️Delo preko študentskega servisa na tem področju,
  • ✔️Delo seminarskih, diplomskih in magistrskih nalog v sodelovanju s sektorjem,
  • ✔️Če je možno, tam delaj prostovoljno,
  • ✔️Udeležuj se dogodkov, ki jih organizirajo in so odprti za javnost (npr. dnevi odprtih vrat, dnevi slovenskega gospodarstva, predstavitve na sejmih in okroglih mizah …),
  • ✔️Sodeluj z organizacijami, ki se povezujejo z njimi,
  • ✔️Bodi dejaven v lokalnem okolju (društva, skupne akcije, dogodki), saj te na tak način lokalno okolje opazi in ceni.

Sedaj pa hitro začni z analizo in ne prepuščaj svoje kariere naključju!?

Vir slika: https://all-free-download.com/free-vector/download/ideas-concept-illustration-with-man-looking-through-binoculars_6825896.html

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00