fbpx
Pasti dela od doma

| Nefiks karierne rešitve

Delo od doma je lahko super stvar! Med številnimi prednostmi, ki jih prinaša je na primer fleksibilen urnik, saj si razpored dela določamo sami. Sami si določimo in prilagodimo tudi delovno okolje pa tudi ''kodek oblačenja'', saj lahko za delo od doma oblečete tisto, v čemer se počutite najbolj udobno. Na splošno pri delu od doma prihranite več denarja, prihranite čas pri vožnji, na koncu dneva pa vam ostane tudi več prostega časa.

Za veliko podjetij je delo od doma že stalna praksa, nekateri pa so se z delom od doma ''prisilno'' srečali pred kratkim. Si tudi ti eden izmed tistih, ki trenutno delajo od doma? Preveri, kakšne pasti te pri tem čakajo. S prebiranjem v nadaljevanju pa poskrbi, da boš naslednjič nanje bolj pozoren in se jim tako skušal tudi izogniti.

✔️Delo od doma – kako udobno! Zjutraj se ne rabiš urediti ali voziti do pisarne. Na maile lahko odpisuješ kar na postelji ali kavču. A pazi, to je lahko sladka past. Domače okolje lahko predstavlja udobje, hkrati pa je polno dejavnikov, ki kaj hitro postanejo moteči in povzročajo uhajanje misli. Včasih že s samim vstopom v pisarno možgani preprosto preklopijo na ''work mode''. Doma pa se je težje skoncentrirati na delo, tako pa se lahko vaš delovni dan hitro zavleče.

Kaj lahko storim?

Ljudje prostore povezujemo z dejavnostmi, ki jih tam opravljamo. Tako kot posteljo povezujemo s spanjem je pomembno, da za delo izberemo prostor ali kotiček, ko bo namenjen samo delu. Dobro je, če je ta prostor od drugih prostorov (spalnice, dnevne sobe, kuhinje) nekoliko odmaknjen in moramo do njega na nek način, podobno kot v pisarno, potovati.

Pomemben pa ni samo prostor. Naše odpravljanje v pisarno je pogosto povezano tudi z neko rutino (kava, zajtrk, oblačenje), ki jo opravimo pred odhodom. Pri delu od doma so lahko tovrstni dražljaji odsotni, ali še slabše, lahko so podobni tistim v nedeljo zjutraj. Takšno vedenje nas bi pripravilo na sproščen in umirjen dan, namesto na delovno dopoldne.

✔️Svoboda, ki jo predstavlja delo od doma je lahko varljiva. Ker se zavedate, da imate za opravljanje naloge praktično ves dan, lahko slednje prelagate vse do večera. Prav tako se lahko ''kratki'' odmori med delom hitro zavlečejo. V domačem okolju ti nihče ne meri časa ki si ga preživel na pavzi, zato so lahko slednja daljša kot ste sprva načrtovali. Fleksibilen čas nam nudi svobodo, da sami izberemo, kdaj bomo delali, hkrati pa lahko pride do prelivanja časa za delo s prostim časom. Posledično ne bomo niti polno osredotočen na delo, niti ne bomo zares uživati v prostem času. Pri gledanju serije ali preživljanju časa z bližnjimi bomo zaskrbljeno razmišljali o poročilu, ki ga moramo nujno dokončati. Zaradi tega lahko trpijo naši med medosebni odnosi, hkrati pa bomo v daljšem času opravili manj.

Kaj lahko storim?

Pomembno je, da postavimo jasne meje med časom za delo in prostim časom, saj se bodo v nasprotnem primeru ti dve dejavnosti začele prekrivati. Parkinsonov zakon pravi, da se delo razširi tako, da zapolni čas, namenjen za njegovo izvedbo. Zagotovo ste se že znašli v situaciji, ko ste z neko stvarjo odlašali, nato pa vam jo je povsem zadovoljivo uspelo opraviti v zadnjem trenutku. Pomembno je torej, da si omejimo čas za delo in določene naloge. Ker pa je delo od doma fleksibilno, si lahko časovne okvirje zastavimo poljubno in ne nujno znotraj sicer standardnega urnika.

Tako! Delo od doma je lahko super stvar, ko enkrat premagamo pasti, ki jih slednje prinaša. Je polno priložnosti in prednosti, ki jih je vredno izkoristiti. Vselej pa moramo vedeti, da delo od doma ne pomeni ne-delo. Vse kar rabimo storiti je, da ta dva pojma med seboj jasno ločimo.

Viri:


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00