fbpx
Online posvet Beleži.si

| Nefiks karierne rešitve

Moški je gledal portret. Nekdo ga je vprašal: »Čigavo sliko gledaš?« Odgovoril je: »Bratov in sester nimam, a oče tega moža je sin mojega pradedka.« Čigavo sliko je gledal?

Uganko smo rešili, prav tako pa smo uspešno rešili, kaj bo namen spletne strani www.beleži.si. Organizacije TiPovej, Mepi – Mednarodno priznanje za mlade, Zveza Tabornikov Slovenije in Študentska organizacija Slovenije smo si na posvetu o beleženju neformalnega znanja izmenjale izkušnje z beleženjem, prepoznavanjem in potrjevanjem kompetenc, prav tako pa smo sprejele načela delovanja s katerimi bomo lažje gledale isto sliko.

V okviru projekta Nefiks karierne rešitve smo tako 13. maja izvedeli on-line posvet na temo beleženja neformalno pridobljenega znanja. Posvetu so se pridružile organizacije, ki same že beležijo oz. potrjujejo neformalno pridobljene kompetence: TiPovej, Mepi, Zveza Tabornikov Slovenije in Študentska organizacija Slovenije. Namen posveta je bil, da si organizacije med seboj izmenjajo načine beleženja in potrjevanja kompetenc, ki jih uporabljajo v svojih organizacijah, ter skupaj oblikujejo načela delovanja spletne strani www.beleži.si.

TiPovej!, Zavod za ustvarjalno družbo uporablja za prepoznavanje znanja in učnih dosežkov Digitalne učne značke, ki mladim predlagajo naloge s katerimi lahko zagotovijo, da so obravnavano vsebino ponotranjili.

Mepi – Mednarodno priznanje za mlade uporablja za beleženje spletni indeks dosežkov (Online record book – ORB), ki beleži udejstvovanje in osebni napredek ter dosežke in uspehe udeleženca MEPI v okviru treh možnih težavnostnih stopnjah (bron, srebro, zlato) in 4 področjih programa, ki mlade spodbujajo k aktivnemu in vsestranskemu udejstvovanju in razvoju vsestranske osebnosti: rekreativni šport, veščine, prostovoljstvo in pustolovske odprave + 1 dodatno področje na zlati stopnji – Projekt neznani prijatelj.

posvet belezisi 1

Vir fotografije: www.mepi.si

Spletnemu posvetu Beleži.si se je pridružila tudi Zveza tabornikov Slovenije, ki za beleženje neformalno pridobljenega znanja ne uporablja svojega sistema, uporabljajo pa druga orodja znotraj katerih lahko svojim članom izdajo potrdilo o udeležbi na usposabljanjih ali drugih aktivnostih znotraj organizacije. Njihovi člani se takšnih potrdil poslužujejo predvsem za pridobitev štipendije ali ko kakor koli drugače dokazujejo, da imajo izkušnje z vodenjem in upravljanjem projektov.

posvet belezisi 2

Vir fotografije: www.taborniki.si

Posvetu se je pridružil tudi predstavnik Študentske organizacije Slovenije, ki je prisotnim predstavil Evidenco delovnih izkušenj (evidenca študentskega dela), ki je z Zakonom o urejanju trga dela vzpostavljena kot informacijski sistem osebnih elektronskih portfolijev znanj, izkušenj in kompetenc, ki se pridobijo z opravljanjem občasnega in začasnega dela študentov in dijakov. Posredniki študentskega dela posredujejo podatke iz obračunanih napotnic o opravljenem študentskem delu. Vrsta del je umeščena v Standardno klasifikacijo poklicev (SKP-08), na katere so vezane tudi kompetence. Posamezniki, ki so opravljali študentsko delo lahko na spletni strani e-di.si dostopajo do podatkov iz evidence, jih urejajo in izvažajo.

posvet belezisi 3

Pri vzpostavitvi spletne strani beleži.si sodeluje tudi Zavod Voluntariat, ki pa se posveta žal ni mogel udeležiti. Njihovo orodje IM-PROVE je orodje, ki pomaga posamezniku prevajati izkušnje v kompetence, ugotavlja katere kompetence so razvili, kar pa posamezniku omogoča načrtovanje osebnostnega razvoja.

Spletna stran Beleži.si je trenutno še portal v nastajanju, zelo kmalu pa bo to postal portal na katerem bodo predstavljena orodja za beleženje in prepoznavanje znanj, veščin in kompetenc, ki jih mladi pridobijo v neformalnem okolju, s študentskim in prostovoljnim delom ali na različnih usposabljanjih. Le tako bo namen portala beleži.si, ki je promocija priznavanja, prepoznavanja in beleženja NFI (znanj, veščin in kompetenc) med mladimi, njihovimi starši, delodajalci in v širši javnosti lahko v polnosti zaživela.

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00