fbpx
Napake pri pisanju spremnega pisma ✍?

| Nefiks karierne rešitve

Če želiš narediti bolj osebni vtis na kadrovika ob prijavi na delovno mesto, potem moraš k življenjepisu nujno priložiti tudi spremno pismo. Spremno pismo je nekakšen uvod v prijavo, namenjen pa je predvsem  spodbuditvi bralca k nadaljnjemu branju življenjepisa. Raziskave s področja psihologije dela kažejo, da imajo kandidati s priloženim spremnim pismom večje možnosti za razgovor in zaposlitev kot tisti, ki spremnega pisma ob prijavi ne vključijo.

Ravno tako, kot je lahko spremno pismo vstopnica za osebni razgovor za delovno mesto, je lahko tudi razlog za zavrnitev. Pomembno je, da se izogneš morebitnim napakam, s katero bi si zaprl pot do intervjuja. Preveri, katere so najpogostejše napake, ki te lahko stanejo zaposlitve.

napake pisanje spremnega pisma

➡️Vsem delodajalcem pošiljaš enako spremno pismo

Nekateri iskalci zaposlitve imajo izdelan univerzalni primer spremnega pisma, v katerem po potrebi spreminjajo samo naziv podjetja in delovnega mesta. Kadrovik bo skoraj gotovo opazil, da pošiljaš univerzalno spremno pismo, s čimer boš dal jasen znak, da nisi resnično zainteresiran za neko delovno mesto. Ker je vsako delovno mesto različno, mora biti spremno pismo slednjemu tudi prilagojeno. Vzemi si čas in vsako prijavo opremi z novim, ustreznim spremnim pismom.

➡️Predolgo spremno pismo

Spremno pismo naj ne bo daljše od ene strani. Poudari svoja ključna znanja in izkušnje, ki bi te predstavile kot primernega kandidata za delovno mesto. Predolga prošnja bo odbila delodajalca ali še huje, spremnega pisma se mu preprosto ne bo dalo prebrati.  To je še posebej verjetno, če se bo na delovno mesto prijavilo veliko kandidatov, delodajalec pa preprosto ne bo imel časa za ''celovečerno'' branje. 

➡️Spremno pismo je preveč podobno vašemu življenjepisu

Spremno pismo ni namenjeno povzemanju podatkov iz tvojega življenjepisa, temveč naj bi služilo poglobljeni predstavitvi tvojega interesa in izpostavitvi nekaterih pomembnejših sposobnosti in/ali osebnih lastnosti. V spremnem pismu zato ne ponavljaj informacij, oziroma še slabše je, če oba dokumenta preprosto združiš. 

➡️Pravopisne napake v spremnem pismu

Tvoja prošnja za delo mora biti pokazatelj tvoje pismenosti in profesionalnosti. Tudi če za delovno mesto, na katerega se prijavljaš pisno komuniciranje ni pogoj, se potrudi, da bo spremno pismo brez slovničnih napak. Če v svoje pravopisno znanje nisi najbolj prepričan, prosi prijatelja ali znanca za pomoč.

➡️Izpuščate pomembne informacije

Velikokrat se zgodi, da kandidati v spremnem pismu pozabijo navesti osnovne informacije, ki morajo biti v vsakem uradnem pismu. Nujno je, da vključiš svoje podatke (ime in priimek, naslov in poštna številka), opredeliš razlog (prošnja za delovno mesto), naslovnika (delodajalec) ter kje in daj si spremno pismo napisal.

 

Ker je človek človeku volk posebno takrat, kadar se borimo za želeno delovno mesto, je pomembno, da je tvoje spremno pismo brezhibno. Predvsem pa je pomembno, da slednje ne postane  razlog za tvoj neuspeh. 

Viri:

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00