fbpx
Mladinsko podjetništvo

| Nefiks karierne rešitve

Da so mladi prihodnost družbe se verjetno strinjamo vsi. Pa poglejmo čisto na splošno. Če ima država veliko mladega prebivalstva, je prisoten tudi splošni razvoj in napredek. Na drugi strani pa se države z visokim deležem starajočega prebivalstva in manjšim deležem mladih srečujejo z velikimi težavami.

mladinsko podjetnistvo

Napredek in izzivi pa gredo – kot vedno – z roko v roki. Poleg globalizacije in prehoda v tehnološko dobo, je eden izmed glavnih izzivov večine držav sveta brezposelnost mladih. Med vsemi oblikami brezposelnosti je ravno ta najbolj zaskrbljujoča, hkrati pa hitro narašča po celem svetu. Lahko bi rekli, da brezposelnosti mladih prehaja v globalno krizo, ki bo imela v bližnji prihodnosti velik družbeni in ekonomski vpliv na vse države.

Vlade in svetovne organizacije v veliki meri uresničujejo politike, nudijo sheme in sredstva za spodbujanje programov za zaposlovanje. Vendar glede na to, da številke kljub temu strmo narašča, se v nekaterih državah kot obetavno alternativo priznava mladinsko podjetništvo. Podjetništvo v kateri koli družbi je znak napredka. Če se mladinsko podjetništvo aktivno spodbuja, lahko le-ta prispeva k ohranjanju rastočih gospodarstev, kulturnemu napredku družbe, vključitvi mladine v delovno silo, hkrati pa je pomembno gonilo splošnega razvoja družbe.

Ne le, da mladinsko podjetništvo prispeva k splošnemu napredku, v prvi vrsti slednji koristi posameznikom samim. Mladi vsak dan ustvarjajo, izdelujejo, razvijajo in izpopolnjujejo novosti. Če svojo strast združijo s podjetniškimi veščinami, znanji in smislom za organizacijo, potem smo praktično vsi ''na konju''. Kakšne koristi točno mladinsko podjetništvo prinaša samim posameznikom, pa si preberi v naslednjem članku?.

Viri:

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00