fbpx
Kdo je samostojni podjetnik

| Nefiks karierne rešitve

Če članek otvorimo z definicijo lahko rečemo, da je samostojni podjetnik fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost v okviru organiziranega podjetja. Samostojni podjetnik je pogosto uporabljen izraz kljub temu, da zakon o gospodarskih družbah dopušča uporabo zgolj besede Podjetnik ali kratice s.p.. V vsakem primeru gre za posamezno fizično osebo, ki samostojno nastopa v pravnem prometu. Družba večih podjetnikov namreč ne obstaja.

 

kdo je samostojni podjetnik

Samostojno podjetništvo ali s.p. je le ena izmed pravnoorganizacijskih oblik, v kateri se opravlja pridobitna dejavnost. Poleg slednje obstajajo tudi druge pravnoorganizacijske oblike, nekatere izmed njih pa so Družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.), Družba z neomejeno odgovornostjo (d.n.o.), Delniška družba (d.d.), Zavod, Društvo in druge.

Posameznik, ki se odloča za to, da se bo prvič podal na podjetniško pot, najpogosteje izbere obliko samostojnega podjetništva. Ravno zato, ker ni zahtevan začetni vložek, je ta oblika najlažje dosegljiva začetnikom. Poleg tega, da denarni vložek v obliki osnovnega kapitala ni potreben, ima samostojno podjetništvo še nekaj prednosti. Na primer, ustanovitev s.p. je hitra in preprosta, stroški administracije so nizki, razpolaganje z denarjem pa je prosto.

Za konec lahko poudarimo še očitno. S tem ko se posameznik odloči za podjetniško pot, se odloči za poseben življenjski stil z mnogimi pozitivnimi platmi. Nekatere izmed njih so svobodno razporejanje časa, oseben življenjski stil, fleksibilen delavnik, zadovoljstvo pri samostojnem odločanju, zadovoljstvo ob ustvarjanju in izražanje lastne ustvarjalnosti.

Sliši se precej sanjsko, kajne? Dobra stran tega je, da to ni pravljica, temveč popolnoma uresničljiva vizija. V naslednjem članku si preberi, kako se lahko tudi sam/a podaš na pot samostojnega podjetništva. Če pa se ti zdi, da na podjetniško pot še nisi popolnoma pripravljen/a, se udeleži delavnic Samostojno na trg dela v sklopu projekta Nefiks karierne rešitve. Se vidimo!

Viri:


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00