fbpx
Samostojno na trg dela v letu 2020

| Nefiks karierne rešitve

Pri prijavljanju projektov za leto in več vnaprej se poskušaš orientirati po številnih kazalnikih, a letošnjega stanja ni mogel napovedati nihče. To pa ni odvrnilo skupine 13 mladih, ki se kljub težkim razmeram na trgu, niso ustrašili ampak so se zadeve lotili na polno.

 samostojno na trg dela 3

Pri Zavodu Nefiks smo v zadnjih mesecih leta 2019 pripravljali skoraj dve leti dolg projekt Nefiks karierne rešitv, v njem smo med drugim želeli mladim v Kopru in širši okolici predstaviti možnosti za podjetništvo, kjer bi samo ustvarili svoje delovno mesto od A do Ž. Seveda, glede na geografsko lego, smo naše karte stavili na turizem, gastronomijo in logistiko. Ko smo s projektom dejansko začeli v februarju 2020, si niti v sanjah ne bi mogli predstavljati, kaj bo leto 2020 prineslo glede tega »virusa, ki pustoši eno mesto na Kitajskem«. Ko se je bližal datum (september 2020), takrat smo namreč nameravali začeti z usposabljanji, smo pričakovali porazno stanje prijav. Le kdo bi si v danih razmerah sploh upal štartati nekaj svojega? A kot že mnogo krat do zdaj, so nas mladi z svojo energijo in pobudo presenetili. Prijave smo dobili, opravili smo razgovore in tako začeli 3 tedensko usposabljanje.

Seveda vse ne more potekati gladko, to bi v letošnjem letu bila že velika izjema. Najprej smo se vsi skupaj morali navaditi na pravila vedenja. Maske, razdalja, prezračevanje, razkuževanje, omejene možnosti za prigrizke itd. Predvidevali smo, da se bo skupina podrla v tednu, največ dveh. A se ni! Mladi so, kot pravi podjetniki, sprejeli izziv in iz njega naredili kar se da največ. Upoštevali so vsa pravila, se vedli vestno do sebe in ostalih in s tem pripomogli k nemotenemu delu, v živo. Našli so način, da jim je bilo fajn!

Udeležba na projektu je odlična priložnost spoznavanja novih ljudi in mreženja. Pridobljena znanja mi bodo koristila pri iskanju zaposlitve. Poleg predavanj so mi bili zelo všeč odhodi na teren, kjer smo si ogledovali primere dobrih praks. - Udeleženka delavnice

Imeli smo 4 glavne cilje:

  1. Spoznati podjetništvo in se ga lotiti!
  2. Prepoznati nevladništvo kot možno podjetniško pot
  3. Sprejeti in rešiti izzive podjetij na inovativen način
  4. Beležiti pridobljene kompetence neformalnega izobraževanja

Ob koncu intenzivnih 3 tednov, smo vse cilje lahko obkljukali! Kljub temu, da se je zdelo 110 ur usposabljanja na začetku veliko, preveč, so udeleženci na koncu spraševali po dodatnih terminih. Ko se enkrat podaš v te vode, ti ni nikoli dovolj. Žejni so bili znanja, izkušenj, pozitivnih praks in praktičnega dela.

samostojno na trg dela 2

Teorijo in prakso so spretno obdelovali pod okriljem izkušenih predavateljev:

Podporo pa smo jim ponujali tako pri Zavodu Nefiks kot predvsem pri Središču Rotunda. Strokovna podpora in povezanost z okoljem so bili ključnega pomena za uspeh in zadovoljstvo udeležencev. Zato posebej hvala Tanji Derin in Bojanu Mevlji, za trud in energijo, ki sta jo vložila v izvedbo in predvsem v mlade!

In kaj so bili rezultati, vas zanima? Kot prvo, vsak udeleženec ima sedaj urejen, slovnično in oblikovno, življenjepis. V aplikaciji e-Nefiks ima zbrane kompetence v obliki knjižice kompetenc, ki jih lahko nese s seboj na naslednji razgovor za službo ali ponudbo za sodelovanje. Natisnili so svoje vizitke in pripravili svoje podjetniške načrte. Naučili so se poiskati finance, zgraditi mrežo izvajalcev, preizkusiti prototipe, spoznati trg in še in še. A najverjetneje najbolj vidni rezultat je bil uspešna predstavitev rešitev, ki so jih našli kot odgovor na izzive lokalnih podjetij, zavodov in društev.

Super, priporočam vsakemu, ki si želi odpreti nekaj svojega. Zelo uporaben projekt. - Udeleženka delavnice

Dialog, ki se je razvil med mladimi in predstavniki teh podjetij je jasno pokazal, da je pred temi mladimi še dolga in uspešna podjetniška kariera.

samostojno na trg dela 1

Za možnost, ki so jo dali mladim in za čas, ki so si ga vzeli za projekt se zahvaljujemo čisto vsem:

Za podrobnejše informacije o projektu in posebej o vsebini usposabljanja lahko obiščete naslednji povezavi: Projekt Nefiks karierne rešitve ter podroben opis usposabljanja Samostojno na trg dela.

Slike: arhiv Zavoda Nefiks

Avtor članka: Jan Magdić

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb

 


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00