fbpx
Izobražujem se, torej sem!

| Aktualno

Brez dela, izobraževanja in refleksije naučenega ni mogoče pridobivati novih kompetenc, niti utrjevati že pridobljenih. Zato se pri Zavodu Nefiks in Mladinskem centru Vič trudimo, da se redno udeležujemo različnih izobraževanj in posvetov. V prvem tednu novembra smo se v sredo 4. 11. 2020 udeležili 14. Nacionalne konference ob mesecu preprečevanja zasvojenosti. Konferenco so organizirali Nacionalni inštitut za javno zdravje in Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

 izobrazujem torej sem1

November je mesec preprečevanja zasvojenosti in čeprav se, tako na Zavodu Nefiks in v Mladinskem centru Vič, ne ukvarjamo neposredno s tem področjem, je nujno, da poznamo znake, ki nakazujejo na morebitno odvisnost; institucije in organizacije, na katere se lahko obrnemo v primeru, da se soočimo s primerom zasvojene osebe in ji lahko pomagamo.

Mladi smo starostna skupina na katero zasvojenost najbolj negativno vpliva, kajti naši možgani se razvijajo do približno 25 leta, zato so mnogo bolj dovzetni za določene zunanje dražljaje. Zaradi zasvojenosti, se mladi osebi mnogo bolj spremeni način delovanja in razmišljanja, kajti zasvojenost močno vpliva na razvoj možganov in jo je kasneje zato tudi težje premagati.

Letošnja, zaradi epidemioloških razmer, virtualna konferenca je potekala 4 ure. Na njej smo govorili o posledicah, ki jih prinaša epidemija na področje zasvojenosti, kot je na primer povečanje dovzetnosti za zasvojenost zaradi dolgotrajne stresne situacije, ki nas sili v zelo omejene osebne stike. Stik na daljavo ne more zapolniti potrebe po človeški bližini in tako se odpirajo nove možnosti za poizkus nadomeščanja tega preko različnih nezdravih navad.

Glavni poudarek letošnje konference je bil na opolnomočenju strokovnjakov in preko njih opolnomočenju mladostnikov, za soočanje s situacijami, ki privedejo v zasvojenost ali pa pri odkrivanju in premagovanju le te. In ko se udeležiš konference, ki ima nekaj sto udeležencev veš, da imamo željo, voljo in ljudi, ki smo pripravljeni nazivati problem zasvojenosti in pomagati soljudem pri boju z njo. V sklopu konference smo se nato pomaknili od pomena zgodnjih odnosov na samo kasnejšo dovzetnost otroka in mladostnika za poseganje po drogah oziroma podvrženost do drugih oblik zasvojenosti, zaradi same čustvene in telesne regulacije, ki se v tem obdobju izoblikuje. Nato pa smo se dotaknili še bolj konkretno področja, ki ga imamo kot mladinski delavci, zaposleni v vzgoji in izobraževanju ter zdravstvu; in sicer smo govorili o ovirah pri prepoznavanju težav z drogo ter odzivih, ki jih imamo ob zaznavi uporabe drog ali drugih odvisnostih. Vsekakor smo konferenco zapustili z obilico poglobljenih znanj predvsem pa s tem, da nikakor nismo sami v tem, temveč da nas je veliko, ki nam ni vseeno v kakšne odvisnosti zahajajo mladi, pa naj bodo to uporaba različnih substanc, elektronske ali druge odvisnosti.

Pri Zavodu Nefiks in v Mladinskem centru Vič si zato še toliko bolj prizadevamo, da bi v teh časih ponudili mladim kvalitetne vsebine, ki jim bodo pripomogle na njihovi karierni poti in jim v teh ne ravno najbolj optimističnih razmerah pomagale k boljši prihodnosti in kvalitetnejšemu življenju.

Peter Knific,

Mladinski center Vič

 


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00