fbpx
Najpogostejša vprašanja na razgovoru

| Nefiks karierne rešitve

Najpogostejša vprašanja na razgovoru

Če ste aktivni iskalec zaposlitve boste zagotovo naleteli na nekaj klasičnih vprašanj o delovnih izkušnjah, osebnosti, načrtih in ambicijah. Namen predhodne priprave na zaposlitveni razgovor je, da se naučite pričakovati različna vprašanja in si znate razložiti, kakšno je njihovo ozadje. V odgovorih vedno izhajajte iz sebe in ne glede na to, da se želite prikazati v najlepši luči, bodite iskreni.

Povejte mi kaj o sebi!
To je vprašanje je zelo pogosto, odgovor nanj pa nam pogosto povzroča težave. Vendar temu ne rabi biti tako. Tako široko vprašanje nam ponuja odlično priložnost, da izpostavimo svojo najboljšo plat. Priporočljivo je, da vnaprej oblikujete kratek opis sebe in vključite informacije o svoji izobrazbi, osebnih in poslovnih dosežkih ter ključnih lastnosti, ki se navezujejo na potrebe delovnega mesta.

Kaj veste o naši organizaciji?
Podobno kot prvo, je to vprašanje zelo pogosto na razgovorih. Delodajalci namreč pričakujejo, da ste se pozanimali o njihovem podjetju. Dobro poznavanje organizacije kaže na to, da ste resen kandidat za delo.

Kakšne so vaše prednosti?
Če želimo na to vprašanje podati zadovoljiv odgovor je nujno potrebno, da delovno mesto in samo podjetje dobro poznamo. Ugotovite, katera znanja, veščine, interesi, značilnosti in kompetence so potrebne za uspešno opravljaje delovnih nalog. Pomislite na zahteve delovnega mesta in vaše bodoče delovne naloge. Odgovor oblikujte tako, da v njem zajamete zaželen delovni stil, rezultate, ki se od vas pričakujejo, ter ustrezno stališče do dela in podjetja.

razgovor vpr
Katere so vaše pomanjkljivosti/šibke točke
Nihče ni popoln, zato odgovor, da nimate šibkih točk ne bo zadovoljiv za zaposlovalca. Poznavanje šibkih točk je pomemben del poznavanja samega sebe. S tem, ko identificiramo svoje pomanjkljivosti, se lažje lotimo njihove izboljšave. Če boste delodajalcu jasno povedali, da se svojih šibkih točk zavedate in ste jih pripravljeni izboljšati, boste na delodajalcu pustili dober vtis.

Opišite primer, ko ste doživeli težavo/konflikt in kako ste ga rešili
Iz takšnih primerov delodajalec sklepa o vaših medosebnih kompetencah, kompetencah za timsko delo, sposobnosti reševanja problemov, sposobnosti obvladovanja stresa in samokontrola, obvladovanje situacije, zrelost v vedenju in podobno.

Tako torej izgledajo najpogostejša vprašanja. Ključnega pomena je, da smo v takšnih situacijah kar maksimalno pripravljeni. Na Nefiksu ti svetujemo, da pred razgovorom za določeno delovno mesto sam pri sebi odgovoriš na ta najpogostejša vprašanja, ali pa si zelo ustvariš zapiske.

To pa ni edini način, kako se lahko pripraviš na razgovor. Prijavi se na karierno svetovanje, kjer bomo s teboj naredili tudi simulacijo razgovora.
Spremljaj tudi ostale kanale Zavoda Nefiks in bodi na tekočem z aktualnimi dogodki in novičkami. Med drugimi lahko pod skupnim sloganom #mladiinkompetentni najdeš vsebine, ki jih objavljajo naši zadovoljni udeleženci.

Viri:
- https://www.mojedelo.com/karierni-nasveti/klasicna-vprasanja-na-razgovorih-3204
- https://www.ess.gov.si/_files/4344/zaposlitveni_razgovor.pdf
Slika: https://unsplash.com/photos/NbtIDoFKGO8


2020 NKR logo all5 nalozbo rgb

 


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00