fbpx
Spontana prijava na delovno mesto v tujini: tips and tricks

| Nefiks karierne rešitve

Življenjepis in motivacijsko pismo običajno pošiljamo naslovnikom, ki imajo razpisano delovno mesto in so v aktivnem iskanju novega kadra. Takšna oblika prijave je najpogostejša, vendar velikokrat optimalnega oglasa za prosto delovno mesto kar ne uspemo najti. Če si želiš zaposlitve v specifičnem podjetju v tujini, ki trenutno ne aktivno zaposluje, ti priporočamo, da nanj nasloviš spontano prijavo. 


Kaj sploh je spontana prijava?
Gre za proaktivno obliko iskanja zaposlitve, kjer svojo prijavo pošlješ delodajalcu, ki trenutno sicer nima razpisanih prostih delovnih mest. Veliko kadrovikov je mnenja, da je takšna oblika prijave boljša in efektivnejša, predvsem zaradi dejstva, da tvoja dokumentacija ne bo pristala na ogromnem kupu prijav, ampak bo edina in bo posledično pritegnila več pozornosti. Bistvenega pomena je, da spontana prijava izraža dobro poznavanje podjetja in poudari ujemanje tvojih sposobnosti ter znanj s cilji podjetja.


Kaj mora vsebovati?
Preden začneš s pisanjem, se dokoplji do pomembnih informacij o podjetju, kamor je tvoja prijava naslovljena. O podjetju moraš poznati sledeče:

-> poslanstvo, vizijo in vrednote;
-> produkte in storitve, ki jih nudi;
-> s kom sodeluje, kdo so glavni kupci oziroma naročniki;
-> koliko zaposlenih ima in katera znanja in veščine so nujna, da postaneš en_a izmed njih.

Poleg spletnega raziskovanja ti priporočamo, da kontaktiraš kadrovsko službo in povprašaš o administrativnih preferencah, kot je denimo oblika življenjepisa (Europass ipd.), dolžina motivacijskega pisma, podrobnejša navodila o transparentnosti prijave (nekatera podjetja ne želijo, da v prijavo vključiš sliko in starost) in ostale stvari, ki te zanimajo glede procesa zaposlovanja in podjetja samega.

Ko meniš, da veš dovolj o podjetju, je čas, da pripraviš motivacijsko pismo, življenjepis in spremni e-mail.

spontanaprijavanadelo


Motivacijsko pismo
Motivacijsko pismo za spontano prijavo je nekoliko drugačno od običajnega, slednje se namreč nanaša na specifične veščine in znanja, ki so zahtevani v oglasu. Ker pošiljaš prijavo na delovno mesto, ki ni bilo oglaševano in posledično ne poznaš točnih zahtev, je bistveno, da poudariš:

-> svoja prenosljiva znanja in spretnosti, kot so npr. »communication skills«, »problem solving« in »teamwork«. Gre za znanja, ki si jih usvojil_a in razvil_a med študijem in z delovnimi izkušnjami.

-> delovne izkušnje in teoretično znanje, ki se ujemajo s profilom podjetja.

-> vrsto delovnega mesta, ki te zanima, in zadolžitve, ki si jih v podjetju želiš opravljati.

-> razloge, zakaj si ravno ti popoln_na kandidat_ka za zaposlitev in kaj lahko podjetju doprineseš.

Pismo zaključi samozavestno s t. i. call to action, kot je denimo »I look forward to hearing from you«, vsekakor si lahko pomagaš z uporabnimi besednimi zvezami in frazami v angleščini, ki jih najdeš tukaj.


Življenjepis
Tako kot motivacijsko pismo, moraš tudi življenjepis prikrojiti na takšen način, da dodaš oziroma izbrišeš izkušnje, ki so za določeno podjetje nepomembne. Poleg izkušenj je bistveno, da dodaš razdelke, kot so »organizational skills« oziroma »technical skills« glede na potrebe podjetja in vrsto službe, ki te zanima. Pomembno je, da je življenjepis jezikovno pravilen. Izogni se jezikovnim napakam.


Spremni e-mail
E-mail, ki ga nasloviš na podjetje, mora jasno izražati, da gre za prijavo na delovno mesto. Slednje lahko napišeš v zadevo, ki je zelo pomemben del prijave:

-> Job Inquiry – (tvoje ime in priimek);
-> Social Media Expert Seeking New Opportunity;
-> Marketing Specialist Looking for Next Role – Young Graduate.

Zadevi sledi nagovor:

-> Dear Sir/Madam;
-> To The Attention of the Head of Section.

Po nagovoru potrebuješ t. i. »hook«, ki bo zagrabil bralčevo pozornost. Začni z uvodom, kjer se predstaviš in poveš, zakaj pišeš: 

-> I am a 28-year-old graduate of European Studies, interested in aligning your company's policies to current European guidelines. 
-> I visited your stand at the Expo fair and was very interested to hear of your plans to expand into the Chinese market.

Bralec se bo nato vprašal, kaj lahko ponudiš podjetju, zatorej sledi strnjena predstavitev, zakaj si primeren_na kandidat_ka. Tu poskusi vključiti najvidnejši dosežek na področju, ki je za podjetje zanimivo, oziroma naslov relevantne diplomske ali seminarske naloge.

E-mail zaključiš z že omenjenim call to action in z vljudnostnim pozdravom:

-> "I would be interested to discuss ways in which my skills could help drive your expansion into the Chinese market, and I look forward to hearing from you."
-> Yours sincerely,

Če si v aktivnem procesu iskanja zaposlitve, ti priporočamo, da začneš s pošiljanjem spontanih prijav. Nič ne boš izgubil_a in kadrovik oziroma delodajalec si bo tvojo prijavo ogledal v miru, saj bo ravno tisti dan mogoče edina, ki jo je prejel. Ko dobiš odgovor, je čas, da se prijaviš na razgovor, kjer boš nedvomno zmagovito predstavil_a svoje sposobnosti in kar najbolje odgovoril_a na vsa zastavljena vprašanja. Veselo na delo in break a leg! :)

Katarina Jarc

 

Viri

https://www.wikijob.co.uk/content/interview-advice/competencies/transferable-skills

https://www.charityjob.co.uk/careeradvice/writing-a-speculative-cv/

https://www.welcometothejungle.com/en/articles/spontaneous-applications-how-to

https://www.prospects.ac.uk/careers-advice/applying-for-jobs/how-to-write-a-speculative-job-application

https://www.wikijob.co.uk/content/application-advice/job-applications/how-write-speculative-cover-letter

https://www.thebalancecareers.com/email-subject-lines-for-job-applications-2061890

https://www.unibe.ch/studies/advisory_services/career_service/job_application/spontaneous_application/index_eng.html

https://www.theguardian.com/careers/speculative-applications

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00