fbpx
Virtualni razgovor za službo: kako naj se pripravim?

| Nefiks karierne rešitve

Pandemija koronavirusa je postavila celoten svet na glavo. Ena izmed najvidnejših posledic ukrepov za zajezitev njenega širjenja je nedvomno preskok v virtualno življenje. Že dobro leto se naš vsakdanjik pretežno odvija prek spleta, od šolanja ter študija na daljavo, do dela in iskanja zaposlitve prek spletnih portalov. Vsakdo omenjeno spremembo življenjskega sloga občuti drugače, nekateri so z njo zadovoljni, spet drugim pa predstavlja najhujšo nočno moro. Menimo, da je iskanje zaposlitve v današnjem času precej težavna naloga, ne samo zaradi nihanja gospodarstva in nesigurnosti, ampak tudi zaradi pomanjkanja osebnega stika med iskalcem zaposlitve in delodajalcem, ki je velikokrat bistvenega pomena za pravo odločitev.

Zaposlitveni razgovori v pandemičnem času potekajo najpogosteje preko spleta. Takšni razgovori imajo dobre in slabe lastnosti, bolj dosegljivi so nam denimo postali razgovori v tujini, obenem pa s takšnim razgovorom izgubimo priložnost za doživljanje celotne izkušnje razgovora, ki vključuje tudi prvi vtis ob vstopu v podjetje in morebiti tudi prvo srečanje z bodočimi sodelavci. Preberi si članka o najpogostejših ter najnenavadnejših vprašanjih na razgovorih, če meniš, da potrebuješ čtivo, ki te bo pripravilo in nekoliko pomirilo pred prihajajočim razgovorom.

Če te skrbi prihajajoči virtualni razgovor, si preberi nekaj naših namigov, kako ga lahko vrhunsko izpelješ:

Miren prostor
Prepričaj se, da te med razgovorom nihče ne bo zmotil, kot denimo tvoj simpatičen, pozornosti željan muc ali kakšen drugi hišni ljubljenček. Sostanovalce prosi, naj v sobo, kjer bo potekal razgovor, nikakor ne vstopajo. Razgovor opravi v prostoru, ki ti omogoča nastop pred nevtralnim ozadjem, saj preveč motečih faktorjev lahko zlahka odvrne kadrovikovo pozornost. Bistvena je tudi svetloba: prepričaj se, da te med razgovorom ne bo slepilo sonce oziroma da kadrovik ne bo dobil vtisa, da sediš v vinski kleti.

Tehnične podrobnosti
Preden razgovor začne, ti priporočamo, da se nanj tudi tehnično pripraviš. Preveri slušalke, mikrofon ter platformo, prek katere bo razgovor potekal. Najpomembneje je, da si zagotoviš optimalno internetno povezavo; če te skrbi, da tvoj brezžični internet ne bo zdržal pritiska, je bolje, da računalnik priključiš na mrežni kabel. V primeru, da zvok rahlo zamuja in preslišiš kadrovikovo zadnje vprašanje, nikakor ne odgovarjaj na pamet, ampak mirno prosi, če lahko vprašanje ponovi.

virtualnirazgovor


Uraden nastop in izgled
Četudi razgovor poteka prek spleta, je bistvenega pomena, da se pred kamero ne prikažeš v popacani pižami. Pomembno je, da na delodajalca oziroma kadrovika narediš dober vtis, primerna oprava in urejen nastop velikokrat igrata pomembno vlogo. Svetujemo ti, da se pred začetkom razgovora prepričaš, da nimaš vklopljenega mačjega filtra.

Preštudiraj platformo, kjer bo potekal razgovor
Microsoft Teams, Zoom, Skype, Google Meet, WebEx … in še jih lahko naštejemo. Pozanimaj se, kje bo potekal tvoj razgovor in platformo do potankosti preštudiraj. Če platforme še nikoli nisi uporabljal_a, si jo naloži na računalnik in izvedi nekaj poskusnih klicev z družinskimi člani ali prijatelji. Predstavljaj si, da se na kameri pojaviš obrnjen_a na glavo in nevšečnosti ne znaš odpraviti?

Glej v kamero!
Nenazadnje bi te še radi opozorili, da med razgovorom ne glej v ekran, ampak oči usmeri v kamero, da bo kadrovik dobil občutek očesnega stika. Raziskave namreč kažejo, da očesni stik igra glavno vlogo pri medosebnih odnosih in pri sogovorniku vzbudi zaupanje.

Torej, kako nadomestiti stisk roke, prijazen nasmeh, očesni stik in prva občutja ob vstopu v podjetje, kamor si prišel_la na razgovor? Virtualni svet namreč omenjenega ne omogoča, kako torej narediti dober prvi vtis na delodajalca in se prepričati, da je delovno okolje, kamor se prijavljaš, resnično tisto pravo zate? Tehnologija nam omogoča marsikaj, ampak vsega zaenkrat še ne. Vsebinsko se virtualni razgovor čisto nič ne razlikuje od nam dobro poznanega klasičnega razgovora, zatorej se pripravi, da kadrovika prepričaš, zakaj si ravno ti manjkajoči del sestavljanke, kot da bi razgovor potekal »v živo«. Srečno!

Katarina Jarc

Viri:
https://hbr.org/2021/03/4-tips-to-nail-a-virtual-job-interview
https://www.best-job-interview.com/online-interview-questions.html
https://www.nytimes.com/2020/08/03/business/online-job-interview-tips.html
https://www.deloglasnik.si/Nasvet/156/Zaposlovanje-na-daljavo-kako-se-pripraviti-na-virtualni-razgovor-za-sluzbo/47/
https://www.forbes.com/sites/robinryan/2020/03/10/7-tips-on-how-to-succeed-in-an-online-job-interview/?sh=2144cfd853c7

Slika: https://unsplash.com/photos/cckf4TsHAuw

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00