fbpx
Interaktivna zelena tura po Ljubljani

| Aktualno

Focus je združil moči z mladimi, ki delujejo v sklopu projekta Moja revolucija 3.0. in ob strokovni pomoči dr. Gregorja Bulca iz Urbane Vrane ustvaril interaktivno ekskurzijo po centru Ljubljane z okoljsko tematiko. Z njo želimo obiskovalcem, v času, ko so zbiranja večjih skupin ljudi in skupinska turistična vodenja postala težko uresničljiva želja, Ljubljano približati na malce drugačen način.

Kaj vse odkrijemo na trasi?
Trasa je sestavljena iz 8 točk, kjer se posameznik sreča z mnogimi okoljskimi vidiki in problematikami življenja v Ljubljani tako z družboslovnega kot tudi z naravoslovnega vidika. Program se začne pred vrati Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, konča pa na območju skupnostnih vrtov Onkraj gradbišča. Namenjen je vsakemu, ki ga zanima, kaj ima Ljubljana in širši slovenski prostor opraviti s podnebnimi spremembami, družbenimi gibanji in drugimi zanimivimi okoljskimi in okoljevarstvenimi pojavi.

“Prikazati vam želimo vpetost mesta v naravo, odvisno je namreč tako od lokalnih naravnih danosti za pitno vodo, kot od podnebnih sistemov svetovnih razsežnosti, ki krojijo temperaturo tega mesta. V turi lahko izveste kje v Ljubljani so se začeli odvijati prvi okoljski protesti, čemu je nekoč služil prostor danes zabetoniranega Trga republike, kako je Zdravljica povezana s podnebnimi spremembami in še mnogo drugega”,  nam o njej razkrije eden od ustvarjalcev ture Tim Gregorčič.

focustura

Kako so mladi zasnovali turo?
"Kot vsaka tura je tudi ta nastala z mislijo na živo občinstvo. Kot pa ni treba posebej poudarjati, nam je pandemija pri tem pošteno zmešala štrene. Kljub temu smo se prilagodili in jo digitalizirali tako, da smo jo vnesli v aplikacijo Echoes. To je sicer krasen način za boljšo dostopnost te ture, saj se je lahko udeleži vsak kadarkoli želi, vendar ni nadomestek za turo v živo in stik z ljudmi. Kljub temu upamo, da z njo uspemo prikazati vpliv lokalnega in globalnega okolja na življenje v Ljubljani" doda Timotej Pavlin.

Kako tura deluje?
Aplikacijo Echoes lahko vsak posameznik brezplačno prenese na svoj pametni telefon in v njej najde tudi brezplačni dostop do ture. Aplikacija deluje na principu sledenja geolokaciji telefona. Ko se oseba znajde na določeni točki v mestu, aplikacija začne predvajati vsebino Zelene ture po Ljubljani.

Na turo se lahko odpravi vsak kadarkoli, dostopna pa je v slovenskem in angleškem jeziku.

Povezavi sta sledeči:
SLO - https://explore.echoes.xyz/collections/HJhTBat71VdmhQPi
ANG - https://explore.echoes.xyz/collections/Y8cyylKk5dx3eqih


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00