fbpx
Dobil_a sem delo v tujini! Kako se uradno izseliti?

| Nefiks karierne rešitve

Selitev v tujino zaradi dela je dandanes nekaj čisto vsakdanjega. Ena temeljnih svoboščin Evropske unije je prosti pretok ljudi, kar veliko prebivalcem Unije omogoča lažjo selitev in zaposlitev v eni izmed držav članic. Poleg tega se veliko ljudi odloča za nekoliko drznejši premik, kot  denimo skok čez lužo, selitev v deželo vzhajajočega sonca, odhod v čudovito deželo »tam spodaj« ...

Poleg logističnih zagonetk, ki lahko zagrenijo marsikateri dan, selitev spremljajo tudi birokratski postopki, ki so velikokrat predstavljeni na uporabniku neprijazen način. Birokracija, povezana s selitvijo, je prisotna tako v Sloveniji kot tudi v državi, kjer si našel_la službo, zatorej smo ti pripravili kratek seznam, ki ti bo v pomoč pri izselitvi iz Slovenije.

Če si zaposlitev našel_la v Franciji, si preberi naš članek o praktičnih nasvetih pri selitvi v Francijo, kjer smo opisali razliko med zdomcem in izseljencem ter razložili pojem davčni zavezanec.

Torej, kaj moraš urediti v Sloveniji?

 • Odjava stalnega prebivališča
  Prvi korak, ki vodi do uspešne izselitve, je odjava stalnega prebivališča, slednje je namreč en izmed kriterijev, zaradi katerega si v Sloveniji davčni rezident. Če poenostavimo, je torej nujno, da svoje stalno prebivališče odjaviš ter s tem prideš korak bližje statusu davčnega nerezidenta. Obrazec za odjavo najdeš TUKAJ, pod »prilogo št. 1«. Ob odjavi stalnega prebivališča v Sloveniji moraš navesti svoj novi naslov v tujini, kar lahko zadevo zelo oteži, če slednjega še nimaš. Ko uspešno urediš odjavo, sledi urejanje svojega rezidentskega statusa.

 • Rezidentski status
  Vsak rezident Slovenije mora državi plačevati dohodnino od vseh dohodkov, ki jih pridobi tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Državljan_ka je obenem tudi davčni rezident_ka, če izpolnjuje dva pogoja: prijavljeno stalno prebivališče in dejstvo, da mu oziroma ji Slovenija predstavlja središče ekonomskih in osebnih interesov. Naj te opozorimo, da zgolj en izmed omenjenih kriterijev zadostuje, da te Slovenija obravnava za davčnega_o rezidenta_ko. Če se v tujino seliš za dlje časa in torej v Sloveniji ne boš preživel_a več kot 183 dni v letu, si moraš urediti rezidentski status, saj se boš s tem izognil_a neželeni dvojni obdavčitvi. Natančneje, svoj rezidentski status za davčne namene urediš pri finančni upravi, to storiš s pomočjo vloge, ki jo najdeš TUKAJ.

2021 delo v tujini

 • Prekinitev rezidenčnih vezi
  Pozoren_na moraš biti, da se ob izselitvi izpišeš iz vseh društev, prekineš dodatno zdravstveno zavarovanje, zapreš svoje slovenske bančne račune ter odjaviš mobilne številke, skratka uradno moraš preklicati sleherno dejavnost, zaradi katere bi pristojne službe lahko zmotno presodile, da je središče tvojih ekonomskih in osebnih interesov še vedno v Sloveniji. Spremembo središča ekonomskih interesov lahko izkažeš s pogodbo o zaposlitvi, kot smo že omenili, bodo pristojne službe tudi preverjale, ali si v tujino prenesel_la tudi center osebnih interesov. Pazljiv_a, moraš biti, da vsi družinski člani, ki se selijo s teboj, uspešno izvedejo postopek odjave, saj le tako lahko dokazuješ, da v Sloveniji nimaš več središča osebnih interesov.

 • Odjava obveznega zavarovanja
  Ob selitvi boš najverjetneje sklenil_a zdravstveno zavarovanje v državi, kjer boš prebival_a oziroma bo za zavarovanje poskrbel delodajalec. Ne pozabi na odjavo iz obveznega pokojninskega in invalidskega ter zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji, ki jo izvedeš s pomočjo obrazca M-2, TUKAJ pa najdeš navodila, če boš pri izpolnjevanju imel_a težave.

Po slovenski zakonodaji se vsak primer davčnega rezidenstva obravnava individualno, zatorej ti svetujemo, da se ob selitvi zelo dobro pozanimaš pri finančni upravi, ali si uspešno pretrgal_a vse vezi s Slovenijo, zaradi katerih bi slednja lahko terjala plačilo dohodnine od dohodka, prejetega v tujini. Zadeva se tudi nekoliko spremeni, če si lastnik_ca nepremičnine in slednjo oddajaš v najem oziroma imaš v Sloveniji dohodek iz kapitala. Četudi postaneš davčni nerezident, moraš dohodnino na omenjena prihodka še naprej plačevati. Preden zaključimo, bi te zgolj radi še enkrat opomnili na obstoj digitalnega kvalificiranega potrdila SIGEN-CA, ki ga lahko pridobiš na upravni enoti in ti omogoča elektronsko urejanje postopkov s Slovenijo kar iz tujine. Nikar ne obupaj, če se bodo postopki odjave rezidenstva zavlačevali v nedogled, počasi se namreč daleč pride. Piši nam, če imaš dodatna vprašanja, z veseljem preberemo tudi tvojo osebno izkušnjo s slovensko birokracijo pri izselitvi. Srečno pot!

Katarina Jarc

VIRI
https://www.fu.gov.si/zivljenjski_dogodki_prebivalci/selim_se_v_tujino/
https://svetkapitala.delo.si/mnenja/zakaj-moram-kljub-izselitvi-v-tujino-se-vedno-placevati-davke-v-sloveniji/
https://www.gov.si/teme/prebivalisce/
https://www.finance.si/8354362/Kako-se-pravilno-izseliti-iz-Slovenije
https://www.fu.gov.si/davki_in_druge_dajatve/podrocja/mednarodno_obdavcenje/#c4654
http://www.dunaj.veleposlanistvo.si/index.php?id=3538

Slika: https://www.moving.com/tips/tips-for-smooth-move/

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00