fbpx
MOPS izobraževanje: Medvrstniško nasilje

| Aktualno

Na zadnjem letošnjem MOPS izobraževanju smo se lotili pomembne tematike medvrstniškega nasilja.

Diskutirali smo predvsem, kako ga opaziti in ločiti od igre, naslavljati med mladimi ter kako ukrepati v primeru, da pride do hujšega, že kaznivega dejanja.

Pod medvrstniško nasilje spada vse, kar posameznik stori drugemu, z namenom, da mu škodi. Zelo pomembno je tudi razmerje moči, saj je pri nasilju to neenakomerno porazdeljeno – močnejši se znaša nad šibkejšim (fizično ali psihično). Medvrstniško nasilje se dogaja povsod, vprašanje je le, v kolikšni meri, obsegu in kako intenzivno. Mladinski delavci so v prostorih mladinskega centra odgovorni za dobro počutje obiskovalcev, zato je pomembno, da znajo nasilje prepoznati in ustrezno ukrepati.

2021 mops izobrazevanje medvrstnisko nasilje

Skozi interaktivne vaje, ki smo jih izvajali v skupinah in parih, smo malo bolj začrtali meje fizičnega, psihičnega, verbalnega in neverbalnega medvrstniškega nasilja in spoznali različne oblike. Zaključili smo z nasveti, kaj storiti, če smo priča manj ali bolj resnim oblikam.

Mladinski center, v katerem delujemo, bo vedno odražal tudi naše vrednote in prepričanja, zato je zelo pomembno, da takšnim težavam pristopamo objektivno in sami ne rešujemo situacije, ampak se obrnemo na nadrejene oz. pristojne organe.

Slika: Pexels


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00