fbpx
Mlade ženske je potrebno razbremeniti [PR sporočilo ob 8. marcu]

| Kolegice

V projektu Kolegice ugotavljajo, da je epidemija mladim ženskam na trgu dela prinesla dodatne izzive: večje delovne in študijske obremenitve, težave pri usklajevanju dela in zasebnega življenja, začasne in nestalne zaposlitve, delo od doma brez jasnega delovnika, omejeno študentsko delo, neplačano delo doma - gospodinjstvo in skrb za družino … Ob osmem marcu na Zavodu Nefiks želijo opozoriti na dejstvo, da je potrebno mlade ženske razbremeniti. Pri vstopu na trg dela pa jim lahko preko projektov zaposlovanja in digitalizacije pomagajo tudi na Zavodu Nefiks.



Epidemija COVID-19 je z ukrepi zapiranja in omejevanja dodobra spremenila trg dela in marsikatero “tradicionalno” delovno mesto, povzročila pa tudi uvedbo novih konceptov dela.
Tudi po koncu epidemije se delo od doma nadaljuje - vendar pa takšno delo vpliva na večjo delovno obremenitev in krepi občutek osamljenosti, zaposleni pa imajo veliko težav tudi z usklajevanjem dela in zasebnega življenja, kar pri mladih ženskah povzroča višje ravni stresa (Mladina 2020). Podobno se je zgodilo tudi z izobraževanjem, saj se je količina obveznosti ob izobraževanju na daljavo še povečala. Na Zavodu Nefiks opozarjajo, da je zato potrebno mlade ženske razbremeniti in jim omogočiti razvoj na področju digitalizacije in tehnologije.

Trg dela je do mladih žensk izrazito neprijazen: pri mladih ženskah gre v kar 74,3% primerov za začasne oblike dela  (Mladina 2020). Z zaprtjem šol, vrtcev se je še dodatno povečal delež, ki ga ženske porabijo pri neplačanem delu doma. Marsikatero podjetje je kot protiutež temu ponudilo delo od doma, kar pa je pri večini še povišalo nivo stresa, predvsem zaradi težav pri usklajevanju dela in vsakdanjega življenja.

Mladim ženskam pa ostajajo odprta vrata vrata nevladnih organizacij kot je Zavod Nefiks, ki so se skozi epidemijo in po njej trudila ohranjati priložnosti za mlade. Z razvijanjem kompetenc na področju digitalizacije si lahko dekleta odprejo vrata za karierne poti tudi v sektorjih tehnologije in digitalnega razvoja.


“Čeprav moje delo ni več vezano na mladinski sektor, še danes uporabljam kopico znanj, ki mi jih je prineslo sodelovanje v projektu Kolegice. Naučila sem se odgovornosti, organiziranosti, različnih načinov motiviranja. Dobila sem svež, drugačen vpogled v področje digitalnega marketinga, ki se mi je prav z delom v mladinskem sektorju močno približalo. Menim, da so mladinske organizacije odlično izhodišče pridobivanja kompetenc prihodnosti, ki jih najlažje gradimo in utrjujemo v mladih, kreativnih, agilnih ekipah.” Silvija (27 let).


Zavod Nefiks 8marec 22

“Osnovno znanje računalništva in obdelave podatkov je zelo pomembno. Edino prav je, da razumemo njihovo ozadje, razumeti pa moramo tudi različne oblike prikazov in kaj nam želijo s tem sporočiti avtorji. Samo tako smo lahko dobri zaposleni in dobri državljani.” dodaja Sara (25 let), ki je kompetence s tega področja pridobila v sklopu usposabljanj, ki so jih organizirale Kolegice.

 

Projekt Kolegice omogoča mladim ženskam, ki vstopajo na trg dela, mreženje in pridobivanje kompetenc prihodnosti. Projekt poteka v okviru Zavoda Nefiks, njegovo delovanje pa sofinancirata Urad RS za mladino in Urad za mladino – MOL.

Viri

Raziskava Mladina 2020, https://mlad.si/e-katalogi/Mladina_2020/400/
European Institute for Gender Equality, https://eige.europa.eu/topics/health/covid-19-and-gender-equality


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00