fbpx
default_mobilelogo
 • 2021 posvet mc krepitev kompetenc t.si banner
 • dekleta ne izdelujejo le piškotov copy NAGRADA popravljeno
 • 2020 april druzabne igre banner
 • P EU banner2 720x180
 • aktualnoaktualno 720px 2
 • sticisce banner
 • banner pridruzi se ekipi
 • Anita Boljte popravljeno
 • Romina Godnič Grošelj popravljeno
 • Tadeja Ozebek
 • Sabina Ivanov
 • Kristy Turk
 • Teja Simcic
 • Urska Bencina
 • Lucija Jezersek
 • Klara Zavrl
 • Adriana Lorenzutti
 • Sara Marn
 • Anja Jakse
 • Taja Kaker
 • NKR Banner 240x240

Davorin, Nefiks tutor in prostovoljec, je bil v Splitu v okviru projekta “Exercising a right to vote – youth shaping democracy fundaments”, ki ga vodi Association for promotion of human rights and media freedoms CENSORSHIP PLUS - CENZURA PLUS, partnerja pa sta ZAVOD NEFIKS in ZAVOD ZAM.

Projekt Bodoči aktivni državljani: prostovoljstvo kot izkušnja demokracije izhaja iz programa "Evropa za državljane" (2007-2013), ki je zasnovan kot podpora širokemu obsegu dejavnosti in organizacij, ki spodbujajo evropsko aktivno državljanstvo ter vključevanju državljanov in civilno družbenih organizacij v proces evropskega povezovanja.

nefiksZavod Nefiks se ukvarja s poklicnim načrtovanjem in karierne orientacije mladih, kar pa se trenutno kaže kot velik problem. To v anketah potrjujejo mladi in njihovi starši ter učitelji, svetovalci in pedagoški delavci. Rezultat tega problema pa je večanje deleža brezposelnih diplomantov, o čemer pričajo tudi rezultati raziskave Mladina 2010. 

S tem razlogom smo oblikovali program 'Mozaik uspeha', čigar namen je spodbuditi in pokazati mladim, kako si tlakovati pot vseživljenjske poklicne orientacije. 

Delavnica je namenjena dijakom 3. in 4. letnikov. Cilji izobraževanja so spodbuditi mlade, da spoznajo samega sebe in da odkrijejo svoje talente in interese, na podlagi katerih si osnujejo svoje življenjsko poslanstvo, kar je za njih še posebej pomembno ob prehodu iz srednje šole na fakulteto.

Zavod Nefiks sodeluje v projektu European Patients' rights Day. Na spodnjih povezavah najdete ključne informacije o projektu.  

pravicePovzetek projekta
Dogodek 11. - 12. april 2011, Bruselj
Končno poročilo

Po izvedbi projekta je Staša Barbič, direktorica Zavoda Nefiks in vodja projekta Spin the wheel of volunteering and win yourself a career, pripravila publikacijo o izvedbi. Ogledate si jo lahko tukaj.

Projekt “Spin the wheel of volunteering and win yourself a career”, je mladinskim delavcem in tistim, ki delajo z mladimi, pomagal pri promociji neformalnega izobraževanja med mladimi, vrstniškem svetovanju, širitvi zavesti o EU in posledično spodbujanju k aktivnemu državljanstvu na lokalni ravni ter vključitvi neformalno pridobljenih izkušenj in kompetenc v karierno načrtovanje.

Kaj pa če delamo v tujini: Getting experiences in foreign countries


 

Podkategorije

Mladi v re-akciji

                                      
Vse bolj je jasno, da imajo mladi pri osamosvajanju velike težave predvsem zaradi ovir pri pridobivanju zaposlitve. Brezposlenost in nezmožnost osamosvojitve mlade postavlja v položaj ranljive družbene skupine. Ključna stvar, ki lahko tem mladim pomaga, je pridobivanje izkušenj in prepoznavanje ter beleženje lastnih znanj in kompetenc.

Tema se nanaša na nacionalno prioriteto zaposlovanja mladih – gre za zelo  aktualen izziv slovenske mladine, kar potrjujejo različne raziskave in študije.

          

Glavni cilj projekta Naša Evropa – moja priložnost je z informiranjem in izobraževanjem mlade in mlade z nizko stopnjo izobrazbe opolnomočiti in postaviti primer »dobre prakse«, s področja razumevanja in uporabe pravic, ki jih prinaša EU na področju priznavanja neformalno pridobljenih kvalifikacij in pri iskanje zaposlitve. 

Projekt temelji na vrstniškem informiranju. 10 usosobljenih vrstniških informatorjev – svetovalcev, drugim mladim v okolju pomaga pri beleženju in prikazovanju neformalno pridobljenega znanja ter pri razumevanju pravic EU državljanov za potrebe dokvalifikacij, zaposlovanja in aktivnega državljanstva.

Informatorji delujejo v svojem okolju, udeležujejo se lokalnih dogodkov, jih organizirajo, informirajo, mladim z nizko stopnjo izobrazbe pa osebno svetujejo. Na koncu projekta in sicer 17. oktobra na podelitvi Nefiks priznanj bo mladim z nizko stopnjo izobrazbe, ki bodo dosegli določen napredek podeljena tudi Nefiks nagrada, tako kot vsi ostali pa se bodo lahko potegovali za praktično nagrado – tablični računalnik.  

Regionalni informatorji:

Ljubljana: Jasmina Mrvič

Mladi bi radi prispevali. Mladi bi radi imeli. V okolju, kjer živijo, se izobražujejo in razvijajo svoje potenciale.

V projektu »Mladi bi radi« s pomočjo stripov mladim odpiramo prostor za izražanje mnenj na »mlad« način. Namen projekta je s celostnim pristopom h karierni orientaciji pri udeleženih mladih razviti in preizkusiti socialne in državljanske kompetence in jih umestiti v vseživljenjsko karierno orientacijo.


Projekt poteka tako, da se dijaki pod vodstvom usposobljenih izvajalcev (mladinskih delavcev) dobivajo enkrat tedensko, načrtujejo in izvajajo aktivnosti, ki vključujejo povezovanje z lokalno skupnostjo. Na tak način v lokalnem okolju proaktivno delujejo, ga raziskujejo in ob tem razvijajo svoje potenciale.

V zaključni fazi projekta bo organizirana tudi diskusija z odločevalci na lokalni ravni. Vključeni mladi bodo na koncu vedeli, kaj bo njihov poklic, kako ga bodo dosegli, ter kako lahko s svojim delovanjem vplivajo na lokalno skupnost in so – ustvarjajo (poklicne) in druge priložnosti. Projekt prav tako omogoča informiranje o karierni orientaciji in razvoju socialnih in državljanskih kompetenc – skozi pripravljene in narisane stripe.

V projektu »Mladi bi radi« mladi razmišljajo o dveh komponentah, kaj bi radi imeli in kaj bi radi prispevali.

***

Mladi bi radi prispevali. Mladi bi radi imeli. V okolju, kjer živijo, se izobražujejo in razvijajo svoje potenciale. V projektu »Mladi bi radi« s pomočjo stripov mladim odpiramo prostor za izražanje mnenj na »mlad« način. Namen projekta je s celostnim pristopom h karierni orientaciji pri udeleženih mladih razviti in preizkusiti socialne in državljanske kompetence in jih umestiti v vseživljenjsko karierno orientacijo.

Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad RS za mladino. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, tretje razvojne prioritete: »Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja«; prve prednostne usmeritve: »Izboljšanje kakovosti in učinkovitosti sistemov izobraževanja in usposabljanja«, ter Javnega razpisa za izbor operacij s področij socialnih in državljanskih kompetenc mladih.

S pomočjo Urada za komuniciranje bomo na Nefiksu že tretje leto izvajali projekt »50 odtenkov sive ekonomije«. Namen projekta je, da za temo nemotivirane mlade z inovativnimi metodami na  poučen in duhovit način, ozavestimo o posledicah sive ekomomije ter o pomembnosti aktivne vloge državljanov pri zmanjšanju le te. VEČ O PROJEKTU.header-image-50-odtenkov

Kje najti prvo zaposlitev ali vsaj priložnost za pridobivanje prvih izkušenj, je še vedno vprašanje, ki mladim povzroča največ skrbi. S težavami nezaposlenosti mladih se vsakodnevno spoprijema tudi Evropski parlament ter si prizadeva za več pomoči mladim, da bi lažje prišli do zaposlitve. Evropski parlament – Informacijska pisarna v Sloveniji in Zavod Nefkis, zato pripravljata projekt Priložnost.eu.

Projekt Priložnost.eu želi mlade ozavestiti o možnostih in priložnostih zaposlovanja v EU. Opremi vas z vsem potrebnim znanjem za uspešno iskanje zaposlitve v drugi državi članici EU. Pobližje vam predstavi karierne poti v institucijah EU ter svetuje kako narediti prve prave korake v tej smeri.

Kontakt

 • nefiks@nefiks.si
 • 040 698 915
 • DŠ: 90510615

Pisarna:
Ob dolenjski železnici 12, 1000 Ljubljana

Uradne ure pisarne:
TOREK od 10. do 13. ure in od 15. do 17. ure
ČETRTEK od 9. do 13. ure in od 15. do 17. ure

O nas

Pridruži se Nefiksu!

Delujemo po principu mladi za mlade in tudi tebe vabimo, da se pridružiš ekipi #mladihinkompetentnih.

Pridruzi se ekipi

 

Izpostavljeno ...

Zaposlitev na področju mladinskega dela v mladinskem sektorju - Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.
MladinskoDelo logotipa

Javni interes

Imamo status organizacije v javnem interesu pri Uradu RS za mladino. Podpira nas tudi Urad za mladino Mestne občine Ljubljana, ki sofinancira projekt KolegiceKarierni labirint, MC Vič in Mrežo KROJ.

URSM logo spletna stran

Koristne povezave

Naš ustanovitelj je društvo Mladinski ceh.
Naš glavni financer URSM.
Smo konzorcijski partner mreže MINVOS.

Oglejte si še: