Nefiks
Ponedeljek, 22 Julij 2019

ikonca f ikonca y ikonca i ikonca t

 

 

Mladi bi radi prispevali. Mladi bi radi imeli. V okolju, kjer živijo, se izobražujejo in razvijajo svoje potenciale.

V projektu »Mladi bi radi« s pomočjo stripov mladim odpiramo prostor za izražanje mnenj na »mlad« način. Namen projekta je s celostnim pristopom h karierni orientaciji pri udeleženih mladih razviti in preizkusiti socialne in državljanske kompetence in jih umestiti v vseživljenjsko karierno orientacijo.


Projekt poteka tako, da se dijaki pod vodstvom usposobljenih izvajalcev (mladinskih delavcev) dobivajo enkrat tedensko, načrtujejo in izvajajo aktivnosti, ki vključujejo povezovanje z lokalno skupnostjo. Na tak način v lokalnem okolju proaktivno delujejo, ga raziskujejo in ob tem razvijajo svoje potenciale.

V zaključni fazi projekta bo organizirana tudi diskusija z odločevalci na lokalni ravni. Vključeni mladi bodo na koncu vedeli, kaj bo njihov poklic, kako ga bodo dosegli, ter kako lahko s svojim delovanjem vplivajo na lokalno skupnost in so – ustvarjajo (poklicne) in druge priložnosti. Projekt prav tako omogoča informiranje o karierni orientaciji in razvoju socialnih in državljanskih kompetenc – skozi pripravljene in narisane stripe.

V projektu »Mladi bi radi« mladi razmišljajo o dveh komponentah, kaj bi radi imeli in kaj bi radi prispevali.

***

Mladi bi radi prispevali. Mladi bi radi imeli. V okolju, kjer živijo, se izobražujejo in razvijajo svoje potenciale. V projektu »Mladi bi radi« s pomočjo stripov mladim odpiramo prostor za izražanje mnenj na »mlad« način. Namen projekta je s celostnim pristopom h karierni orientaciji pri udeleženih mladih razviti in preizkusiti socialne in državljanske kompetence in jih umestiti v vseživljenjsko karierno orientacijo.

Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad RS za mladino. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, tretje razvojne prioritete: »Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja«; prve prednostne usmeritve: »Izboljšanje kakovosti in učinkovitosti sistemov izobraževanja in usposabljanja«, ter Javnega razpisa za izbor operacij s področij socialnih in državljanskih kompetenc mladih.

»Ščepec soli za lepšo prihodnost«

Na Ravnah na Koroškem je potekala druga delavnica v okviru projekta Mladi bi radi. Dijaki in dijakinje so se odpravili na teren ter odkrivali pozitivne in negativne lastnosti okolja, v katerem se izobražujejo in živijo. Kreativnost na delavnici ni poznala meja.

Ogledali so si bližnjo okolico Gimnazije Ravne na Koroškem in zapisali ideje, kako bi v izbranem okolju mladim omogočili kakovostnejše ter aktivnejše življenje. Ideje so zalepili na drevo v parku, in tako smo dobili t. i. »drevo idej«, ki je bilo izhodišče za nadaljnjo diskusijo.

Dijakinja Tina je dejala: »S čisto malo spodbude lahko dobimo veliko idej. Z malo več spodbude pa lahko ideje uresničimo.«
Saura
pa dodala: »Mi smo korenine za boljšo prihodnost.«

Beri dalje

Mladi bi radi v Beltincih


Karierni klub Mladi bi radi je konec maja zaživel tudi v Beltincih.
Mladi so se dobili v prostorih Društva prijateljev mladine, kjer so že začeli razmišljati o tem kaj si želijo v lokalnem okolju in kaj lahko k temu sami prispevajo.

 

Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad RS za mladino. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, tretje razvojne prioritete: »Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja«; prve prednostne usmeritve: »Izboljšanje kakovosti in učinkovitosti sistemov izobraževanja in usposabljanja«, ter Javnega razpisa za izbor operacij s področij socialnih in državljanskih kompetenc mladih.

Mladi bi radi na Koroškem imeli ...

Ravne na Koroškem – V prostorih mladinskega zavoda Kompleks na Ravnah na Koroškem, je potekala delavnica, na kateri so mladi imeli možnost izraziti svoj pogled na lokalno okolje v katerem živijo.

V sklopu projekta Mladi bi radi, bodo dijaki s pomočjo stripov izrazili, kaj bi v svojem lokalnem okolju radi imeli in kaj lahko k temu prispevajo sami. Pomembna je, da mlade spodbudimo k odkrivanju lastnih potencialov, razvijanju novih idej in raziskovanju okolja v katerem živijo.

Zato se bodo dijaki na naslednji delavnici odpravili na teren v občini Ravne na Koroškem, ključno pri tem bo, da bodo razmišljali v smeri, kaj že imajo, kaj bi v okolju še želeli imeti in predvsem kaj lahko prispevajo sami.

Beri dalje

Mladi bi radi pomagali

Pomagajmo prizadetim v poplavah v sosednjih državah. Na zbirna mesta prinesite: spalne vreče, zložljive postelje, posteljnino, ležalne podloge, dežna oblačila, gumijaste škornje, plenice, ustekleničeno vodo, konzervirano hrano, žepne svetilke in odeje, rokavice, sredstva za dezinfekcijo,  higienske pripomočke, materiale za nego dojenčkov in otrok, obleke in čevlje.


ZBIRNA MESTA:


- Celje: Kulturniška 40. (040 642 074 – Vladimir Šunjevarić)
- Ljubljana: Njegoševa 15. (031 269 117 - Pia Mlinar)
- Maribor: Primčeva 1. (040 535 729 - Milan Vidaković)
- Krško: Cesta 4. julija 17. (041 250 321 - Jože Abram)
- Kranj: Gostilna Sonce, Škofjeloška c. 112 (041 330 041 - Saša)
- Velenje: Efenkova 61. (040 535 729)
- Goričko: gasilski dom Bodonci (občina Puconci) od 19. maja do 22. maja do 17.00
- Jesenice: Društvo up, Spodnji Plavž 24e, od 19. do 23. maja med 8.00 in 18.00
- Vrhnika: gasilski dom PGD Verd, Verd 100, od 19.5.2014 do petka 23.5.2014.

Beri dalje

NATEČAJ „MLADI BI RADI“ za posameznike

Kaj pogrešaš v lokalnem okolju, česa si želiš in kaj si pripravljen/a prispevati, da se bo to zgodilo?

Svoje ideje nam sporoči v obliki stripa v katerem pokažeš kaj bi rad/a imel/a in kaj lahko prispevaš.

Strip lahko narišeš sam/a, si pomagaš s katero izmed spletnih aplikacij (npr. http://bitstrips.com/create/comic/) ali pa nam pošlješ le idejo in bomo strip oblikovali mi.

Stripe oz. ideje za stripe pošljite na nefiks(at)nefiks.si do 24.6.2014.

Najboljši stripi/ideje bodo prikazane na javnih nočnih projekcijah v juniju 2014, avtor najboljšega stripa pa bo nagrajen z udeležbo na mednarodnem treningu na temo aktivne participacije.

Beri dalje

SPOROČILO O PROSTEM DELOVNEM MESTU

SPOROČILO O PROSTEM DELOVNEM MESTU

Zavod Nefiks, Rakovniška 6, 1000 Ljubljana,  bo na delovno mesto »Vodja projekta Mladi bi radi« zaposlil 1 osebo.

Opis delovnega mesta

Delovno mesto »Vodja projekta Mladi bi radi« obsega naslednje delovne naloge:
-    načrtovanje aktivnosti v projektu Mladi bi radi,
-    vodenje aktivnosti,
-    pomoč pri usposabljanju izvajalcev
-    administracija,
-    evalvacija,
-    sodelovanje na lokalnih aktivnostih klubov in drugih dogodkih

Beri dalje

Mladi bi radi

MEMORANDUM MLADIH
POZIV ODLOČEVALCEM

Nefiks mladim pomaga dokazati kompetence in poiskati delo!

Nefiks je že več kot 10 let doma in v tujini prepoznan in spoštovan sistem beleženja neformalno pridobljenega znanja. Prilagaja se sodobnim evropskim trendom in sledi domačim potrebam akademskega in gospodarskega sektorja. Aprila 2013 je bil kot primer dobre prakse predstavljen na vrhu ministrov za izobraževanje v Bruslju.

Nefiks mlademu človeku omogoča na enem mestu sistematično zabeležiti, navzven pa dokazati svoje neformalno pridobljene kompetence.

Beri dalje