Nefiks
Ponedeljek, 22 Julij 2019

ikonca f ikonca y ikonca i ikonca t

 

 

Mladi bi radi prispevali. Mladi bi radi imeli. V okolju, kjer živijo, se izobražujejo in razvijajo svoje potenciale.

V projektu »Mladi bi radi« s pomočjo stripov mladim odpiramo prostor za izražanje mnenj na »mlad« način. Namen projekta je s celostnim pristopom h karierni orientaciji pri udeleženih mladih razviti in preizkusiti socialne in državljanske kompetence in jih umestiti v vseživljenjsko karierno orientacijo.


Projekt poteka tako, da se dijaki pod vodstvom usposobljenih izvajalcev (mladinskih delavcev) dobivajo enkrat tedensko, načrtujejo in izvajajo aktivnosti, ki vključujejo povezovanje z lokalno skupnostjo. Na tak način v lokalnem okolju proaktivno delujejo, ga raziskujejo in ob tem razvijajo svoje potenciale.

V zaključni fazi projekta bo organizirana tudi diskusija z odločevalci na lokalni ravni. Vključeni mladi bodo na koncu vedeli, kaj bo njihov poklic, kako ga bodo dosegli, ter kako lahko s svojim delovanjem vplivajo na lokalno skupnost in so – ustvarjajo (poklicne) in druge priložnosti. Projekt prav tako omogoča informiranje o karierni orientaciji in razvoju socialnih in državljanskih kompetenc – skozi pripravljene in narisane stripe.

V projektu »Mladi bi radi« mladi razmišljajo o dveh komponentah, kaj bi radi imeli in kaj bi radi prispevali.

***

Mladi bi radi prispevali. Mladi bi radi imeli. V okolju, kjer živijo, se izobražujejo in razvijajo svoje potenciale. V projektu »Mladi bi radi« s pomočjo stripov mladim odpiramo prostor za izražanje mnenj na »mlad« način. Namen projekta je s celostnim pristopom h karierni orientaciji pri udeleženih mladih razviti in preizkusiti socialne in državljanske kompetence in jih umestiti v vseživljenjsko karierno orientacijo.

Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad RS za mladino. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, tretje razvojne prioritete: »Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja«; prve prednostne usmeritve: »Izboljšanje kakovosti in učinkovitosti sistemov izobraževanja in usposabljanja«, ter Javnega razpisa za izbor operacij s področij socialnih in državljanskih kompetenc mladih.

Sodeluj na natečaju Mladi bi radi in si prisluži Pot v X

S projektom »Mladi bi radi« srednješolce na Zavodu Nefiks spodbujajo, da začnejo razmišljati o svojem okolju in o tem, kako se v njem znajdejo. Spodbujajo razpravo o tem, kateri poklic je v določenem okolju perspektiven in kako lahko s svojimi sposobnostmi prispevati k sooblikovanju okolja.


Česa si pa ti želiš?


Mogoče bi pa šlo ... toda, kaj pa lahko v zameno prispevaš?

Svoje ideje jim v obliki stripa (oblika in način ustvarjanja nista pomembna, uporabiš lahko svinčnik in papir, kakšno računalniško aplikacijo ali pa kar fotoaparat) čim prej sporoči ter si prisluži brezplačno sodelovanje na kariernem taboru »Pot v x«

Več o natečaju si preberi TUKAJ (klik)
Več o kariernem taboru si preberi TUKAJ (klik)

Beri dalje

Na Koroškem zaživele projekcije mladih, ki bi radi odločali tudi o proračunu

Koroška, 10.7.2014 - Včeraj so na Ravnah na Koroškem, na velikem platnu, zaživele projekcije dijakov, ki so preko stripov sporočili odločevalcem kaj v svojem okolju pogrešajo in kako bi tudi sami prispevali, da pride do sprememb in uresničitev.

Med drugimi so izpostavili, da si želijo odločati o proračunu, saj so mnenja, da posamezniki najbolj vedo, kaj potrebujejo v svojih občinah in bi na takšen način tudi izboljšali kakovost življenja v mestu.

Beri dalje

Mladi bi radi ocenjevali učitelje

Sporočilo za medije ob javnih predstavitvah idej mladih
Ljubljana, 9.7.2014

Mladi bi radi prispevali. Mladi bi radi imeli. V okolju, kjer živijo, se izobražujejo in razvijajo svoje potenciale. Kadar se pogovarjamo o mladih, je govora o zaposlovanju – vendar to še zdaleč ni edino, kar se jih, predvsem srednješolcev tiče.

V okviru projekta “Mladi bi radi” pod okriljem Zavoda Nefiks so pokazali svojo kreativnost in v obliki kratkih stripov prikazali, kakšno okolje si sami želijo in kaj so za to pripravljeni prispevati. Gašper 17, pravi: “Na tak način lahko svoje ideje delim z ostalimi krajani, mislim, da bi se morali več pogovarjati o tem, kako bomo skupaj živeli še naprej, tudi mladi pa lahko ogromno prispevamo”.

Beri dalje

Tudi stripi gredo na morje

 V sodelovanju s ŠIMC Mladinski EPI center Piran bo Zavod Nefiks organiziral projekcijo stripov nastalih v okviru projekta Mladi bi radi.

Projekcija stripov bo v prostorih Mladinskega EPI centra Piran (Ul. IX Korpusa 44a, Piran) v petek, 11.7.2014 ob 11.00.

V času projekcije boste mladi lahko ustvarjali tudi svoje stripe na temo česa si v lokalnem okolju želite in kaj ste za to pripravljeni prispevati.


Svoje ideje pa nam lahko posredujete tudi tako, da odgovorite na kratko anketo, ki je dostopna TUKAJ

 

Beri dalje

Mladi na Koroškem so svoje želje izrazili v stripih


Ravne na Koroškem, 23. junij 2014
– Mladi bi radi

Tretja delavnica, izvedena v okviru projekta Mladi bi radi na Ravnah na Koroškem, je bila kreativno in ustvarjalno naravnana. Dijaki in dijakinje so dosedanje želje glede sprememb, ki si jih želijo v okolju, izrazili s pomočjo stripov in metode »fotogovorice«.

Beri dalje

Česa si pa ti želiš?

No, povej, česa si pa ti želiš? Potovati? Zjutraj dolgo spati? Imeti psa? Igrati košarko? Dihati čist zrak? Zaslužiti nekaj denarja?

Mogoče bi pa šlo ... toda, kaj pa lahko v zameno prispevaš? Organiziraš čistilno akcijo? Prostovoljno pomagaš v domu za ostarele? Komu napišeš tekste za na spletno stran?

Sporoči nam, česa si želiš in kaj lahko v zameno za to prispevaš, mi pa bomo to sporočili tistim, ki v naši državi odločajo.

Verjamemo, da imaš ogromno idej, tako, da na plan z njimi!

Tvoje ideje zbiramo TUKAJ

Med tisočimi, ki boste všečkali stran Mladi bi radi na FB-ju bomo izžrebali nogometno žogo! Akcijaaaaaaaaaaaa!!! https://www.facebook.com/mladibiradi?ref=hl

Več o projektu Mladi bi radi najdeš s klikom TUKAJ